hnv murr

Svět investuje do IT

Navzdory hrozbám brexitu i možné recese porostou výdaje na IT celosvětově ve všech segmentech, v Česku ale jen polovičním tempem.

 
Z poslední zprávy analytické společnosti Gartner vyplývá, že investice do moderních technologií budou v nadcházejícím období nadále pokračovat, a to výrazným tempem.
„Přes nejistotu související s možným nástupem recese, nejasnostmi kolem Brexitu a hrozbě obchodních či celních konfliktů, vidíme jako nejpravděpodobnější scénář růst IT výdajů. Probíhá řada dynamických změn, díky nimž se v budoucnu změní nejvíce rostoucí segmenty. Výdaje se přesouvají od těch nasycených, jako jsou mobilní telefony, PC a infrastruktura lokálních datových center, směrem ke cloudovým službám a zařízením IoT,“ říká John-David Lovelock, viceprezident výzkumu společnosti Gartner. Zdůrazňuje, že IT již není pouhou platformou umožňující organizacím provozovat své obchodní aktivity, ale stává se motorem, který bezprostředně hýbe obchodem.

Peníze se přesouvají do oblak
Důsledkem přesunu IT výdajů do cloudu poroste zejména segment podnikových aplikací - letos by mělo jít o 8,5 %, a zhruba stejným tempem o dalších 8,2 % poroste tato oblast i v roce 2020 až na celkovou úroveň 466 mld. dolarů (viz tabulka). Rostoucí výdaje na podnikový aplikační software se projeví nárůstem oblasti SaaS (software jako služba - aplikace v cloudu).
Navzdory zpomalení na trhu chytrých telefonů poroste v roce 2019 i segment zařízení, a to o 1,6 %. Největší a nejnasycenější trhy, jako je Čína, Spojené Státy a západní Evropa, jsou řízeny cykly obnovy - pro Samsung je nejtěžší nabídnout dostatečně diferencované prémiové přístroje, zatímco Apple má potíže s poměrem cena/hodnota, což vede k tomu, že větší procento zákazníků zůstává u svých stávajících telefonů a trh v těchto regionech v minulém roce celkově klesl o 1,2 procenta.

V Česku pomalejším tempem
Vývoj na trhu ovlivňuje vedle změn nákupního chování i změna požadavků na znalosti a schopnosti zaměstnanců týkající se nových technologií klíčových pro digitální byznys, např. IoT zařízení. „Téměř polovina IT zaměstnanců by nezbytně potřebovala doplnit či zlepšit své znalosti a dovednosti související s digitálním byznysem. Jde hlavně o oblasti jako umělá inteligence, strojové učení, API a návrh platforem pro digitální služby či datovou vědu,“ konstatuje John-David Lovelock.
V ČR porostou výdaje na IT v letošním roce pomaleji - o 1,6 %, tedy zhruba polovičním tempem, než jaké se očekává na globální scéně. Nicméně podobně jako tam porostou výdaje na software (9,1 %) a IT služby (4,2 %). Pokles je naopak očekáván u zařízení a infrastruktury datových center. Segment komunikačních služeb poroste jen asi o jedno procento.
 
Publikováno: 3. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1454 článek mě zaujal 337
Zaujal Vás tento článek?
Ano