hnv murr

Výroba výlisků s IMD a IML souběžně ve dvou kavitách

Společnost KraussMaffei představila řešení pokročilé výrobní integrace na plně elektrickém stroji PX 320-2000, který umožňuje zhotovovat rámečkovou dekoraci v jedné dutině a zároveň v sousední kavitě další díl opatřený tzv. dead-front designem.

 

Trh pro plně elektrické stroje na vstřikování plastů se rozvíjí velmi dynamicky zejména v Evropě a v USA. Výrobci oceňují nejen vysokou přesnost a dynamiku, ale i nízkou spotřebu energie. V nové řadě PX, kterou KraussMaffei prezentoval na Fakumě, jsou nastoleny nové úrovně přesnosti a flexibility elektrických strojů na vstřikování plastů.

PX 320: dekorace a funkce v jednom
Pomocí stroje PX 320 lze v jediném výrobním kroku vytvořit např. kompletní 10“ displej HMI (rozhraní člověk-stroj) s integrovanou elektronikou, dekorativním rámečkem a povrchovou úpravou odolnou proti poškrábání. Šestiosý robot zakládá fólii IML s tištěnými vodivými spoji na straně, kde je umístěna tryska. Na straně s vyhazovačem prochází formou fólie IMD s jednoobrázkovým dekorem a přenáší kresbu s návrhovou vrstvou a svrchní vrstvou vytvrzenou pomocí UV záření na komponentu.
Kromě fólie IMD pro displej HMI prochází formou ještě jedna fólie. Ta zajišťuje nanesení dalšího dekoru v druhé dutině pomocí speciální technologie podávání fólie IMD SI DUO firmy Leonhard Kurz, která umožňuje umístit navzájem dva jednoobrázkové dekory nezávisle na sobě s přesností na setinu milimetru. Druhý dekor prezentoval design panelové povrchové úpravy, jejíž aktivní stav se projevuje pouze podsvícením, a která ukazuje např. provozní symboly.
Stejně jako u technologie IMD SI DUO je tento další proces kompletně integrován do velmi kompaktní výrobní buňky. UV lampy umístěné na dopravníku zajišťují vytvrzení vrstvy odolné proti poškrábání. Následující laserová stanice odstraní šupinky a otřepy, a poté je odstraněn vtokový kanál (součástí buňky je i box na odpad). Průmyslové roboty se sofistikovanými uchopovači provádějí potřebné operace v minimálním prostoru. Nad uzavírací jednotkou je umístěn flow box, čímž je pro formu zabezpečena bezprašná komora zabraňující, aby do výlisku pronikly nečistoty způsobující jeho nepoužitelnost.
Další výhodou nového stroje PX 320 je mobilita výrobní buňky. Celá jednotka totiž může být rychle dokována k jiným strojům pomocí mechanických upevňovacích prvků. Zvyšuje se tím flexibilita výroby, neboť stroje mohou být využívány pro komponenty s technologií IMD nebo bez ní.

PX 25: specialista na drobnosti
Druhým stěžejním zařízením v expozici KraussMaffei byl systém PX 25-55 SilcoSet s technologií mikrovstřikování kapalného silikonu (LSR).
Tento přírůstek s uzavírací silou pouhých 250 kN je určen pro výrobky s nízkou hmotností výlisku, např. přesné součástky do hodin, převody a prvky převodovek.
Na Fakumě byl předváděn těsnicí kroužek vyrobený technologií mikrovstřikování z LSR se složitým vybráním a hmotností pouhých 0,15 g, přičemž délka výrobního cyklu je pouhých 14 s. K tomuto účelu byl vytvořen nový plastifikační proces, který pracuje s tenkým 12mm šnekem doplněným pružinovou zpětnou klapkou. Pod uzavírací jednotkou je prostor pro potřebné podtlakové čerpadlo či podobné periferie. Do standardního krytu stroje PX 25 se vejde celý proces, včetně vyjmutí výlisků a odkládání komponent. Divize KraussMaffei Automation také přispěla výrobou složitých přesných uchopovačů, které jsou zapotřebí pro vyjmutí drobných dílů.

Petr Sedlický

 
Publikováno: 1. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1353 článek mě zaujal 321
Zaujal Vás tento článek?
Ano