hnv murr

Století umělých hmot...

Věděli jste, že plasty letos mají jubilejní narozeniny? Je to už 110 let od doby, kdy v únoru roku 1909 Belgičan Léon Hendrik Baekeland představil vůbec první plně syntetickou průmyslově vyráběnou umělou hmotu - bakelit. Ale skutečně zlatá éra rozmachu plastů, které daly vzniknout celému prosperujícímu průmyslovému odvětví, nastala až poté, co v roce 1926 vypršel základní Baekelandův patent. Odstartovala doba plastová.

 

Objevily se nové materiály, které možnostmi svého tvarování a dalšími parametry posunuly náš industriální svět o hodný kus dopředu. Díky intenzivnímu výzkumu a vývoji obsahuje dnes nabídka výrobců plastů široké spektrum strojů a materiálů pro prakticky jakoukoli myslitelnou aplikaci.
Jenže... „Čeho je moc, toho je příliš," říká staré přísloví, a platí to i o této komoditě. S plasty, které doslova zaplavily svět, je spojen i jeden velký problém: jejich enormní trvanlivost, s níž si příroda zatím bohužel nedokáže poradit, a toxické zplodiny, vznikající při jejich spalování, činí jejich průmyslovou likvidaci velmi komplikovanou. Plastový odpad zamořil oceány, plasty jsou dnes ve vodě, v rybách, půdě, rostlinách...
A tak je dnes hlavním cílem výrobců vyvíjet materiály nejen s vynikajícími technickými parametry, ale hlavně ekologické. Vznikla celá nová generace bioplastů šetrných k přírodě, které už netrpí enormně dlouhou životností svých předchůdců, a dokážou se na skládkách v poměrně krátkém čase bezpečně rozložit. Jiné materiály lze zase recyklovat a v rámci jejich životního cyklu znovu využít a zapojit do výrobního řetězce. I pan Baekeland by byl určitě nadšen.

 
Publikováno: 31. 3. 2019 | Počet zobrazení: 1258 článek mě zaujal 325
Zaujal Vás tento článek?
Ano