hnv murr

Laserová symfonie s francouzským šarmem

AddUp je společným podnikem firmy Michelin a francouzského průmyslového inženýrského giganta Fives Group. Tento tandem je zároveň i nadějnou štikou ve sféře (kovové) aditivní výroby.

 

„Sestrojeno podle požadavků průmyslových aplikací v aditivní výrobě, nejlepší z kombinovaných zkušeností Fives a Michelin," hlásá slogan na předváděcím videu a představuje schopnosti vlajkové lodi tohoto francouzského výrobce, kovové 3D tiskárny FormUp 350. Stroj vybavený standardním designem kovového práškového lože s výkonnými lasery pro vytváření vrstev je vysoce flexibilní, protože může používat práškové materiály dodávané zákazníkem. Využívá technologii přímého kovového vícenásobného laserového tavení. Je určen pro průmyslovou aditivní výrobu jednotlivých dílů, ať již výrobků pro běžné použití, nebo prototypů.

Přizpůsobuje se potřebám
Jde o modulární a škálovatelný systém, složený ze série jednotek, které lze sestavit podle počtu strojů v různých konfiguracích od páru 3D tiskáren až po precizní následné zpracování a přechod do průmyslové fáze při splnění požadavků a norem HSE. Snadno transportovatelný kontejner umožňuje podle výrobce dokonce vytvořit jakousi přenosnou továrnu, aby zákazník mohl vyrábět tam, kde potřebuje.
Jak napovídá označení, umožňuje tento model pracovat s objekty, které se vejdou do prostoru 350 x 350 x 350 mm. Pracovní platforma je zahřívána na až 200 °C, jako opce je nabízen i ohřev na 500 °C. Laminární tok chrání optiku laserových zařízení a odsávání kouře probíhá ve třech zónách. Proudění v komoře slouží i pro regulaci teploty. Kondenzační filtry umožňují vyjmutí bez přerušení výroby. Pokud je potřeba, systém se sám automaticky vypne.
K atraktivním prvkům výbavy 3D tiskárny AddUp Form 350 patří dvojitý systém zásobování práškem a nejrychlejší obousměrný mechanismus na utváření povrchu (1 vrstva zabere stroji 3,5 s), 3osý ultrapřesný skener a dvojitý vláknový laser (2 x 500 W), přičemž každý z nich může pokrýt kompletní povrch pracovní platformy.

Bezpečnost především
Robustní zařízení charakterizuje přesnost a kvalitu vyrobených dílů, optimalizované výrobní podmínky a sledovatelnost výroby. Kombinovaná znalost obou společností umožňuje mít pod kontrolou opakovatelnost kvality dílů v 3D tisku pro sériovou výrobu (LPBF).
3D tiskárny AddUp doplňuje patentované řešení FlexCare. Jde o flexibilní a snadno přenositelný systém s řízenou atmosférou, který chrání provozovatele a budovy před riziky spojenými s průmyslovým používáním strojů pro kovovou aditivní výrobu, jenž kvůli používání velice jemných kovových prášků vyžaduje vysokou úroveň ochrany bezpečnosti a zdraví obsluhy.

Jan Kryštof

 
Publikováno: 31. 3. 2019 | Počet zobrazení: 1314 článek mě zaujal 312
Zaujal Vás tento článek?
Ano