hnv murr

Hybridní nejkompaktnější 3D tiskárna

Nová 3D tiskárna kovových částí společnosti Additec zpracovává jak drát, tak i práškovou surovinu patentovaným procesem LMD-WP.

 

Tiskárna μPrinter je kompaktní zařízení celokovové konstrukce s futuristickým designem. Díky velmi malým prostorovým nárokům (0,4 x 0,4 x 1,1 m) je podle výrobce ideální i pro malou dílnu nebo domácí kancelář. Přes menší vnější rozměry činí pracovní prostor 120 x 160 x 450 mm (XYZ), díky čemuž je využitelná i mimo výzkumné aplikace. Prostor stavební komory je zcela inertní a kromě aditivní výroby je zařízení vhodné i pro opravy malých dílů.
Tiskárna je opatřena krytem s kontrolovanou atmosférou, která umožňuje rozmanitost materiálů. Jako zdroj energie využívá moderních přímých diod. Umožňuje vyrábět komplexní kovové komponenty jak z drátu tak z práškové suroviny s použitím technologie laserového ukládání LMD-WP (Laser Metal Deposition-Wire Powder). Objekty vytváří pomocí vysoce výkonných laserů, tavících materiál na přesně definovaném místě. Materiál - práškový kov nebo kovový drát - se zavádí pomocí kuželovité prstencové trysky. Kolem centrální osy nanášecí hlavy je uspořádán systém vysokofrekvenčních diodových laserů. Drát je veden středovým vodičem, zatímco prášek je přiváděn prstencovou štěrbinou kolem vedení drátu.
Zpracování drátu je výhodné díky nízkým nákladům na materiál, manipulace s materiálem je velmi čistá a zajišťuje jeho 100% využití. Díky tomu, že μPrinter umožňuje zpracovávat i prášek, vyplňuje mezeru v konvenční LMD technologii a přináší schopnost míchat slitiny „on-the fly“. Přepínání mezi drátem a práškem je rychlé a nevyžaduje výměnu trysek, může se provádět automaticky na téže části.
Nejdůležitějším aspektem vývoje μPrinteru byla stabilita výrobního procesu. Vzhledem k tomu, že koaxiální nanášení na bázi drátů není tak běžné jako práškové LMD, vyvinula firma vlastní strukturu řízení procesů, která nejen upravuje parametry zpracování „za letu“, ale měří i výšku jednotlivých vrstev a automaticky upravuje trysku na částečnou vzdálenost. Tiskárna má vestavěný systém podávání drátu a hlava automaticky upraví výšku po každé vrstvě pro lepší přilnavost, rychlejší tisk a větší kontrolu. Využívá řízení procesů s uzavřenou smyčkou, což zajišťuje vysokou spolehlivost.

Petr Kostolník

 
Publikováno: 31. 3. 2019 | Počet zobrazení: 1367 článek mě zaujal 313
Zaujal Vás tento článek?
Ano