hnv murr

LASERTEC 30 SLM - Inovativní koncept na malé ploše

Společnost Femec AG ze švýcarského Wetzikonu působí již od roku 2014 v oblasti aditivní výroby. V roce 2017 instalovala stroj LASERTEC 30 SLM od společnosti DMG MORI a od té doby vyrábí v práškovém loži stroje komponenty pro všeobecné strojní a dílenské konstrukce, automobilový průmysl a návrháře šperků.

 

Rozhodujícími důvody pro nákup stroje LASERTEC 30 SLM byl ucelený sortiment a inovativní koncepce technologie práškového lože. Obrobky vyráběné v práškovém loži jsou poté dokončovány na strojích např. CTX beta 2000 TC, také od firmy DMG MORI.
„Aditivní výroba získává na důležitosti - dokonce i v outsourcingu výrobních operací (toll manufacture)," říká Marc Zimmermann, CEO a spolumajitel firmy Femec AG, kterou řídí spolu se svou ženou Marlen Zimmermann, jako již druhá generace, a doplňuje: „To byl důvod, proč jsme v tomto směru rozšířili naše možnosti výroby." Marc mluví ze zkušenosti, protože objem objednávek se od investování do technologie práškového lože neustále navyšuje. „Díky našim zkušenostem s kovoobráběním pokrýváme celý proces 3D kovového tisku až po finální úpravu. Dokonce i další dodavatelé v oblasti aditivní výroby věří v naši konečnou odbornost." A přesně to činí aditivní výrobu rozlišujícím klíčovým faktorem.

Hluboké drážky, chladicí kanály a krystalické struktury
Klíčová přidaná hodnota kovového 3D tisku spočívá ve svobodě návrhu. Projektanti mohou vytvářet komponenty s hlubokými drážkami, chladicími kanály, neomezených tvarů a krystalické nebo voštinové konstrukce, které nemohou být vyráběny za využití běžných obráběcích procesů. Díky své vysoké hutnosti jsou obrobky z hliníku, oceli a titanu stabilní a mají dobré mechanické vlastnosti. Kompletní sestavy včetně pohyblivých spojů mohou být realizovány v práškovém loži. „Dokonce i tam, kde mnoho funkčních povrchů a některé jiné plochy vyžadují dokončovací procesy, aditivní výroba je stále efektivní způsob výroby velice složitých komponent," tvrdí o technologii Marc Zimmermann. Dalším důvodem je, že se samozřejmě vývoj strojů s práškovým ložem neustále vyvíjí.

Optimální manipulace s práškem
Generální ředitel vidí LASERTEC 30 SLM od DMG MORI jako velmi dobrý příklad neustálého vývoje. „Stroj kombinuje inovativní strojní koncepci spolu s malým rozměrem." Integrovaný systém pro manipulaci s práškem byl rozhodujícím faktorem pro investice: „Díky uzavřené práškové smyčce je možná Bezproblémová výměna prášku." Pracovní prostor lze vyčistit velmi snadno a pohodlně bez nutnosti použití ochranné masky díky vnitřnímu odsávacímu zařízení a rukavicím ve dveřích. „Úplná výměna prášku nám obvykle zabere méně než hodinu."
Systém pro manipulaci s práškem u stroje LASERTEC 30 SLM také zvyšuje výkonnost stroje. „Nemusíme naplňovat celou oblast, kde se tiskne práškem, který může být někdy velmi drahý." vysvětluje Marc Zimmermann. „Práškový dopravník doručí přesné množství, které potřebujeme, z práškové nádrže do pracovního prostoru. To se samozřejmě pocítí, když pracovní prostor má rozměry 300 x 300 x 300 mm a nosnost 200 kg."

Správná laserová strategie pro každou komponentu
Kvalita obrobků závisí do značné míry na zkušenostech, které nyní firma Femec v této oblasti vybudovala. „Strategie laserování mají velký vliv na přesnost a složitost obrobků, stejně tak i na produktivitu," vysvětluje Marc Zimmermann. V závislosti na kvalitě povrchu a rychlosti stavění jsou na LASERTEC 30 SLM tloušťky vrstev mezi 20 a 100 μm proveditelné. Firmu také podporuje DMG MORI při vývoji strategie laserování. „Pracujeme například s jemnými nosnými konstrukcemi pod obrobky, což znamená, že součásti lze jednoduše oddělit od nosné desky bez nutnosti časově náročného řezání."
Femec také pomáhá svým zákazníkům při navrhování komponentů. V tomto ohledu Marc Zimmermann prohlašuje: „CAD data jsou poskytována normálně, ale pokud vidíme prostor pro optimalizaci, tak rádi nabídneme naše rady." Co se týče softwaru, spoléhá firma na integrované řešení společnosti DMG MORI. Obrobky jsou naprogramovány na PC pomocí programu RDesigner, zatímco ROperator zpracovává řízení procesu na stroji. „Samozřejmě můžeme také provést opravy programu na kontrolu," dodává CEO.

DMG MORI s integrovaným produktovým portfoliem
Spolupráce s firmou DMG MORI existuje již od roku 2016, kdy společnost Femec nainstalovala CTX beta 2000 TC, která se stále používá pro dokončování obrobků z kovového 3D tisku. Marc Zimmermann je rád, že společnost DMG MORI s LASERTEC 30 SLM zaokrouhluje svou nabídku do aditivní výroby: „Technologie práškového lože je ideální pro objem objednávek, které v naší procesní zakázkové výrobě máme. Zajímavé je i integrované portfolio, protože stejně jako my pokryjeme celý proces, tak DMG MORI má ten správný stroj pro každý segment."

Tereza Prochová

 
Publikováno: 31. 3. 2019 | Počet zobrazení: 1624 článek mě zaujal 294
Zaujal Vás tento článek?
Ano