hnv murr

Hannover Messe: Předehra k továrnám budoucnosti

Už za necelé tři měsíce se otevřou brány hannoverského výstaviště návštěvníkům letošního ročníku Hannover Messe, který proběhne první dubnový týden od pondělí do pátku 1.‒5. dubna.

 

Komplex průmyslových veletrhů se snaží už od svého vzniku těžit ze synergie různých oborů, jejichž představitelé prezentují své nejnovější výsledky a nabízejí tak návštěvníkům na jednom místě všechny klíčové technologie a hlavní oblasti průmyslu - od výzkumu a vývoje, průmyslové automatizace, IT, výrobní technologie a služby pro energetické a mobilní zařízení. O tom, že i v době, kdy se prosazují oborově zaměřené specializované výstavní akce, se tato strategie organizátorům vyplácí, svědčí i stabilní vysoká účast vystavovatelů, stejně jako počty návštěvníků této tradiční akce, kterých se letos očekává přes 220 tisíc.
K nejnovějším trendům a vývoji v oborech slouží návštěvníkům také rozsáhlý doprovodný program a fóra, jichž se účastní přední odborníci a představitelé špičkových firem a výzkumných organizací. Nebudou mezi nimi samozřejmě chybět zástupci Fraunhoferových institutů a renomovaných německých a dalších zahraničních univerzit.

Co nabídne letošní Hannover Messe?
Ústředním tématem veletrhu je Integrovaný průmysl a průmyslová inteligence. Hannover Messe 2019 tak zdůrazňuje rostoucí význam umělé inteligence (AI) a strojového učení ve výrobním a energetickém průmyslu, včetně oblastí, jako jsou autonomní výrobní procesy a výzvy v oblasti rozhraní, protokolů a bezpečnosti. Systémy AI umožňují na základě dat a algoritmů průběžně optimalizovat provozní stavy nebo předvídat závady a poruchy ve výrobních procesech, v rozvodné síti nebo v logistice. Tato tzv. průmyslová inteligence, která charakterizuje integrovaný průmysl, však není možná bez lidských znalostí a kvalifikace.

Komplex výstavních sekcí
První z nich nese název Integrated Automation, Motion & Drives (IAMD) a jde o veletrh zaměřený především na průmyslovou automatizaci. Organizátoři jej charakterizují jako „globální hotspot pro Průmysl 4.0“. Zabývá se automatizací, průmyslovým IT, přenosem a toky energie od strojírenství a robotiky po procesní automatizaci, a synergii mezi průmyslovými odvětvími a mezi výrobou a intralogistikou. Pořadatelé avizují přes 9 tisíc produktů včetně největších novinek.
V rámci této sekce se menší firmy budou moci seznámit mj. i s manuálem a praktickým doporučením, jak se bránit proti průmyslové špionáži, které pro ně zpracovali vědci z Max Planck Institute a Fraunhofer ISI.
Další sekcí je Digitální továrna zaměřená na integrované procesy a IT řešení představené pod mottem: Inteligentní integrace. Jde o sběr a zpracování dat ze všech procesů hodnotového řetězce, tzv. řešení IT. Umožňuje výměnu dat mezi vývojem, výrobou a distribucí, software pro vývoj virtuálních produktů, pro plánování výroby a kontrolu, pro prediktivní analýzu a řešení, která umožňují bezpečnou distribuci masových dat v digitálních továrnách. Jak upozorňuje nedávná studie „Industrial SMEs and Financing 4.0", zatímco objem dat raketově roste, digitální know-how stagnuje. A zejména menší a střední firmy postrádají možnosti, aby tyto údaje plně vyhodnotily, takže sílí i výrazný nesoulad mezi potenciálem nových technologií a zdroji, které mají pro jeho využití k dispozici manažeři a zaměstnanci.
Třetí z hannoverských výstav je Integrovaná energie s podtitulem „Řešení pro novou éru energie“. Je zaměřena na energetický trh a inovativní technologie, které by měly učinit výrobu a hospodaření s energiemi flexibilnější a systémy pro výrobu energie efektivnější a účinnější, aby bylo možné zvládnout rostoucí nároky na energetické hospodářství. To se nyní musí vypořádat se změnami energetického mixu ve snaze o rychlejší posun k ekologičtějším a obnovitelným zdrojům energie, stejně jako s problémy, které s sebou přináší prosazovaný rozvoj elektromobility.
Američtí vědci z Pensylvánie zde např. představí zařízení pro sběr energie, tzv. energy harvesting, který má klíčovou roli v rozvoji infrastruktury pro internet věcí (IoT).
Dalším veletrhem bude Industrial Supply zaměřený na inovativní subdodavatelská řešení a lehké konstrukce. Například vědci z Technologických univerzit v Chemnitzu a Drážďanech společně pracují na nových lehkých konstrukčních materiálech z dýhy a plastu, které jsou cenově příznivé a vysoce recyklovatelné. A nebude to zdaleka jediné lákadlo. Automobilka Aston Martin, která dodávala vozidla pro agenta 007, představí unikátní koncept flexibilního pohonu umožňujícího konverzi klasických automobilů na elektromobily a naopak.

Od vizí k realitě
Výstava s názvem Výzkum a technologie je zaměřena na vývoj a přenos technologií s mottem: „Od vizí k realitě“. Patří už k tradičním atraktivním součástem Hannover Messe. Vědečtí a ekonomičtí odborníci poskytují přehled o tom, jak se myšlenky vizionářských výzkumníků stávají aplikacemi v reálném životě a jak by průmysl mohl vypadat v budoucnu. A také jaká řešení se chystají na trh od kognitivních systémů pro kontrolu kvality až po zcela nové způsoby výroby.
Za technologie s velkým potenciálem z hlediska průmyslových výrobních procesů jsou považovány rozšířená a virtuální realita. Zde Rakousko představí projekt Industry Mixed Reality Based Collaboration 4. Jde o společný projekt vyvinutý  rakouskými průmyslovými firmami a univerzitami, a zaměřuje se na čtyři témata s konkrétními případy použití: Podpora výroby na stroji, podpora vzdáleného servisu, vzdělávání a školení v moderních školicích kurzech a prezentace produktů ve virtuálních showroomech. Každý příklad smíšené reality bude spárován s prototypovou implementací a bude rovněž analyzováno jejich přijetí a potenciální dopad i vhodnost existujícího hardwaru se smíšenou realitou pro průmyslové využití. Fraunhoferův institut pro tovární provoz a automatizaci (IFF) zase představí, jak lze smíšenou realitu využít při údržbě.
Na oblast prediktivní údržby je zaměřeno i jednodušší řešení problémů s vestavěnými systémy, které fungují v mnoha strojích, aby zajistily hladkou funkci procesů. Jsou navrženy tak, aby byla zajištěna bezpečnost stroje, takže hardware musí být pravidelně kontrolováno, což je spojeno s nemalými náklady. Vědci z německého Kaiserslauternu proto vyvinuli metodu, která umožňuje analyzovat účinky hardwarových chyb pomocí softwaru a kterou představí rovněž v Hannoveru.
Kolekci Hannoverských veletrhů pak uzavírá tradiční COMVAC - veletrh technologií stlačeného vzduchu a vakua. Je zaměřený na procesní automatizaci, pneumatické systémy, ekologická řešení, systémy pro čištění výfukových plynů apod. Všechny tyto systémy jsou integrovány do inteligentních továren zítřka a závisí na pokročilých řešeních s vakuovými technologiemi a na kompresorech. Systémy se stlačeným vzduchem a vakuem jsou zásadní pro tolik technologických oblastí, že se bez nich neobejde žádná energeticky účinná a udržitelná výroba.
Malý německý start-up AltAirnative zde bude prezentovat své revoluční řešení ve výrobě stlačeného vzduchu, kde ztráty účinnosti dosahují nulových hodnot.

David Kostolník

 
Publikováno: 27. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1416 článek mě zaujal 314
Zaujal Vás tento článek?
Ano