hnv murr

Wearables už nejsou jen pro lidi

Nositelná elektronika už neslouží jen technologickým nadšencům, ale funguje jako praktický pomocník i u zvířat. Australské ranče se mohou rozkládat na tisících km2, takže kontrola stád je velmi náročná.

 
Proto národní vědecká agentura CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) ve spolupráci s firmou Agtech Ceres Tag vyvinuly inteligentní ušní zařízení, které nejen sleduje umístění zvířat, ale zjišťuje i neobvyklé aktivity.
Zařízení je odolné proti povětrnostním vlivům a musí vydržet celou dobu životnosti zvířete. Napájeno je zabudovaným solárním článkem a díky integrované GPS umožňuje lokalizovat jednotlivé kusy stáda prostřednictvím webového portálu. Farmáři tak vědí, kde se stáda pasou, a jestli některý kus unikl (nebo byl ukraden), což jinak vyžaduje kontrolu prováděnou pomocí letadel nebo terénních vozidel. Zařízení, tzv. značky, využívají vestavěné akcelerometry ke zjištění nezvyklých pohybů spojených s chorobami, porodem nebo reakcí na „poruchy ve stádě". Jsou-li tyto pohyby zjištěny nebo pokud GPS detekuje odcizení nebo útěk, je farmář upozorněn prostřednictvím svého pc nebo smartphonu.
Technologie byla úspěšně otestována na stádu čítajícím stovku krav v australském Queenslandu. Nyní se připravuje zdokonalená menší a lehčí verze obsahující i snímač teploty těla, který by umožnil dřívější varování před nemocemi.

Foto: CSIRO/Ceres Tag
 
Publikováno: 1. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1575 článek mě zaujal 336
Zaujal Vás tento článek?
Ano