hnv murr

Happy birthday, mouse! - Aneb půlstoletá myš

Letos slaví své jubileum nejen naše republika, ale i o půlstoletí mladší zařízení, které znamenalo revoluci pro celý počítačový svět - počítačová myš. Přesněji řečeno, uplynulo 50let od doby, kdy 9. prosince 1968 Doug Engelbart předvedl speciální zařízení na ovládání počítačových programů s pomocí ukazatele na obrazovce.

 
Došlo k tomu při přednášce, v níž představil koncept oN-Line System (NLS) sponzorovaný americkou vojenskou agenturou DARPA. Šlo v podstatě o pradědečka moderních počítačů připojeného k síti a obsahujícího i zařízení vyvinuté v rámci Stanfordova výzkumného institutu s označením „indikátor X-Y pozice pro displejový systém", pod nímž byla prababička všech počítačových myší patentována. K tomu došlo ovšem až o něco později – patent na první počítačovou myš byl vydán 17. listopadu 1970. Do historie se však počítačová myš zapsala hlavně v podobě zařízení vyvinutého v jiném výzkumném centru, proslulém výzkumném středisku Xerox PARC, v sousedství Stanfordovy univerzity v Palo Altu, kde vznikl obdobný koncept, který posléze využil Microsoft.
Od prvního modelu se dvěma kovovými kolečky dospěla konstrukce až po moderní hi-tech optická zařízení využívající např. laserovou optiku a díky bezdrátovým technologiím přišla myš dokonce i o svůj kabelový ocásek, který ji dal jméno. I když dnes její význam ustupuje trochu do pozadí s nástupem touchpadů, stylusů a dalších ovládacích zařízení a prvků, včetně hlasového, stále je řada aplikací, která se bez půlstoletí starého vynálezu neobejde, nebo by práce s nimi byla přinejmenším mimořádně nekomfortní. Takže je pravděpodobné, že s námi ještě hezkých pár dalších dekád zůstane.
 
Publikováno: 30. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1538 článek mě zaujal 325
Zaujal Vás tento článek?
Ano