hnv murr

Fotovoltaika zaznamenala další milník v efektivitě

Fotovoltaický článek koncentrátorového typu (CPV) dosáhl rekordní účinnosti při přeměně slunečního záření na elektřinu. Efektivita 41,4 % je nejvyšší hodnota, která kdy byla u fotovoltaického modulu naměřena.

 

Za tímto úspěchem stojí speciální inovativní solární články a dokonalá souhra mezi články a optikou modulu. V projektu CPVMatch financovaném EU, jehož výsledkem je rekordní fotovoltaický systém, spojili své síly specialisté z výzkumných institucí a průmyslových firem. Cílem bylo optimalizovat oba tyto aspekty a tím lépe využít potenciál této technologie. Pod vedením společnosti Fraunhofer ISE pracovalo 3,5 roku na těchto řešeních konsorcium výzkumných ústavů a průmysloví partneři z Německa, Itálie, Španělska a Francie. Nejdůležitějším prvkem projektu bylo snížení mezery mezi výsledky výzkumu, průmyslovou výrobou a průmyslovým zaváděním kondenzačních fotovoltaických modulů nejvyšší účinnosti.
Systémy s vysokou koncentrací fotovoltaických článků (HCPV) nabízejí obnovitelnou elektřinu s nejvyšší účinností konverze a odpovídajícím způsobem nízkým využitím zdrojů, zejména v oblastech s vysokou dobou přímého slunečního svitu. Tato technologie využívá solární články založené na polovodičových složkách III-V, v nichž jsou na sobě uspořádány sestavy několika tenkých subsystémů, aby se dosáhlo efektivnější přeměny slunečního záření. Moduly HCPV se montují na dvouosý směrovací systém, který sleduje denní cestu slunce. Optické čočky pak soustředí příchozí sluneční světlo přímo na solární články o miniaturních rozměrech.
„V CPVMatch jsme řešili všechny výrobní kroky pro koncentrační moduly od materiálů přes výrobu solárních článků až po výzvy, kterým čelí výroba modulů," říká Dr. Gerald Siefer, vedoucí projektu. Výzkumníci dosáhli dvou hlavních výsledků: Využitím inovativních architektur pro solární články s vícenásobnými odbočkami s novými materiály, procesy a výrobními zařízeními byli schopni optimalizovat výrobu čtyřodbočkových solárních článků a také dokázali zlepšit návrh modulů s vysokou koncentrací, především modifikací optiky a použitím achromatických čoček. Kombinace čtyřodbočkových solárních článků s achromatickými čočkami vedla u modulu s plochou 122 cm² k novému rekordu v efektivitě - účinnosti  41,4 %.

/ise/

 
Publikováno: 30. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1218 článek mě zaujal 309
Zaujal Vás tento článek?
Ano