hnv murr

Inventuru může provádět létající inspektor

Co kdyby místo nedostatkových a navíc občas chybujících lidí prováděl skladovou inventuru robot? Na posledním veletrhu LogiMAT ve Stuttgartu představila společnost Linde Material Handling prototyp unikátního inventurního dronu.  

 

„Nejzajímavější na této inovaci je současné použití dronu a nezávisle řízeného průmyslového vozíku,“ říká Tobias Zierhut, vedoucí produktového týmu pro skladové vozíky z Linde MH. Spojení dronu a automatického stohovacího vozíku nabízí řešení, které umožní v halách nepřetržitý provoz dronu, a to včetně jeho napájení. Použitím takovýchto automatizovaných systémů může v budoucnu zásadním způsobem zjednodušit provádění skladových inventur ve firmách.

Chytré řešení několika problémů najednou
Šestirotorový inventurní dron, zhruba 50 cm široký, je vybaven kamerou, čtečkou čárových kódů a telemetrií. Flybox, jak byl dron pojmenován, startuje z přepravního boxu umístěného na vidlicích robotického vozíku, jemuž víko boxu slouží jako přistávací plocha. Po vystoupání do určené výšky pořizuje fotografie každé skladové lokace za současného snímání čárových kódů uskladněného zboží. Celou dobu, když prolítává uličkami skladu, je synchronizovaně doprovázen automatickým vozíkem na zemi. Po naskenování předepsaných regálových pozic se dron vrátí na svou přistávací plochu. Data ze skladu jsou předána do počítače a příslušný software pak dokáže kdykoliv zobrazit jakoukoliv skladovou lokaci s fotografií a odpovídajícím čárovým kódem.
Během svého inventurního sčítacího letu je Flybox naváděn automatickým stohovacím vozíkem L-MATIC, s nímž je spojen přes napěťový měnič pomocí samonastavitelného kabelu. Tímto vynalézavým spojením vyřešili jeho tvůrci hned několik problémů, které ovlivňují využití dronů ve skladech: Omezenou výdrž těchto zařízení ve vzduchu (baterie zajišťující napájení obvykle vydrží jen na zhruba 15‒20 minut provozu), přenos sbíraných dat a zároveň řízení a lokalizaci dronu pod střechou skladu bez možnosti příjmu GPS signálu. Díky inovativnímu systému geonavigace systém Linde MH vždy ví, jaká je přesná poloha dronu – vozík vysílá informaci o pozemních souřadnicích a výškový senzor v dronu měří aktuální výšku.

Umožní šetřit čas i peníze
Dron vyvinutý inženýry v Linde MH ve spolupráci s francouzskou automatizační firmou Balyo je navržen tak, aby zásadním způsobem zjednodušil povinné postupy inventur a šetřil firmám cenný čas a náklady. Studie efektivity uvádějí, že firmy ztrácejí až 8 % inventurní hodnoty svých skladů na úhradu mezd svým nebo najatým pracovníkům za přípravu sčítacích formulářů a dalších pomocných činností a vybavení. Ruční počítání navíc bývá zatíženo chybami, koliduje se skladovými procesy a vzniká tak nebezpečí poškození zboží nebo vybavení skladu. Dron je koncipován tak, aby pracoval zcela nezávisle a prováděl inventuru mimo běžné pracovní hodiny, v noci, o víkendech nebo během svátků.

Jak inventurní dron pracuje lze vidět na: www.youtube.com/watch?v=Yl8rRaROvl8.

 
Publikováno: 30. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1303 článek mě zaujal 318
Zaujal Vás tento článek?
Ano