hnv murr

Okuma nabídla pohled na budoucnost výroby

První listopadový týden proběhla v Tokiu vrcholná závěrečná událost letošní strojírenské sezóny - 29. ročník prestižního japonského mezinárodního veletrhu obráběcích strojů JIMTOF, který využili všichni přední světoví výrobci v oboru k prezentaci svých novinek pro příští rok.

 

Na přehlídce nechyběla samozřejmě ani japonská společnost Okuma, která v tamním veletržním areálu Tokio Big Sight představila pokročilou automatizaci a inteligentní tovární řešení, kde ve světové premiéře prezentovala novou generaci robotických systémů Armroid a Standroid pro vysoce automatizované výrobní procesy a implementaci umělé inteligence (AI) v CNC obrábění. S využitím AI, jejíž aplikace uvede Okuma v Evropě příští rok, se monitorování výrobních procesů a údržby posouvá na novou úroveň.
Expozice Okuma na letošním JIMTOFu představila širokou paletu inovací. Návštěvníci mohli získat přehled o rozsáhlém portfoliu firmy od komplexních výrobních řešení a inovativního softwaru až po nové obráběcí stroje a pokročilou robotiku. Ústředním lákadlem bylo především nově vyvinuté dvoustojanové obráběcí centrum MCR-S (Super), které zapůsobilo na návštěvníky nejen svými impozantními rozměry, ale i špičkovým řezným výkonem.
Všechny vystavované obráběcí stroje připojila Okuma do sítě, což návštěvníkům umožnilo učinit si lepší představu o možnostech a výhodách datově optimalizované výroby a potenciálu řešení Průmyslu 4.0. Spojení všech obráběcích strojů konceptu inteligentní továrny Connect Plan umožňuje bezprostřední sledování celého výrobního  zařízení. Shromážděné údaje odhalují využití strojů a umožňují výrobci vizualizovat provozní stav výrobního zařízení pomocí systému Factory Monitor. To umožňuje vysoce efektivní optimalizaci výrobního procesu zvyšující produktivitu. Operátorům umožňuje také provádět prediktivní údržbu, takže díly vykazující odchylku mohou být vyměněny ještě před tím, než by došlo k poruchám nebo závadám ohrožujícím plynulý provoz továrny. Výsledkem jsou výrazně snížené prostoje a nižší náklady na údržbu. S inteligentním továrním řešením NET BOX suite-C je možné připojit k síti i stroje dalších výrobců.

Robotika pro továrny všech velikostí
Pro zvýšení produktivity v malých a středních podnicích nabízí nově představený systém Armroid automatizační řešení i tam, kde by nasazení konvenční robotiky bylo příliš složité nebo příliš nákladné. Integrací kloubového robotického ramene do pracovního prostoru obráběcího stroje zjednodušuje nastavení a konfiguraci v porovnání s externími robotickými systémy. Ve spojení s robotickou automatizovanou buňkou může robotické rameno zakládat a vykládat obrobky a řešit tak automatizovanou hromadnou výrobu. Nákladné a časově náročné školení personálu není nutné, protože robot je řízen prostřednictvím standardního CNC řízení stroje. Operátoři mohou snadno využít mnoho funkcí robota, které zlepšují a podporují proces obrábění. Dvojité oplachování zabraňuje hromadění třísek na obrobku a zajišťuje čištění robota. Robot také může zlepšit samotný proces obrábění tím, že podepírá obrobek, aby se zabránilo vibracím. Na evropském trhu bude Armroid uveden v roce 2019.

Snadná automatizace bez speciálního školení
Dalším nově uvedeným systémem Standroid představuje Okuma snadno instalovatelné automatizační řešení, které lze přidat k obráběcímu stroji. Instalace je extrémně jednoduchá, protože robot se nachází v automatizované buňce, která je umístěna vedle stroje a šetří místo. Připojením k napájení a zapojením do sítě je instalace otázkou hodin. Díky svému kompaktnímu designu zabírá Standroid mnohem méně místa než běžné roboty. S požadovaným podlahovým prostorem odpovídajícím ploše přibližně dvou palet lze řešení integrovat i do výrobních míst, která nabízejí jen velmi omezený volný prostor. Pro používání Standroidu není zapotřebí žádné speciální školení, protože provoz systému je podobný tomu, jak obsluha pracuje s obráběcím strojem. 3D simulace neustále kontroluje pohyb robota předem a zajišťuje bezkolizní operace. I tento systém bude v Evropě k dispozici příští rok.

AI pro diagnostiku nové úrovně
Přidáním umělé inteligence (AI) do CNC řízení mění Okuma údržbu a diagnostiku strojů a nástrojů. Díky své hluboké schopnosti učit se, a analýze vibračních dat dokáže AI poskytnout přesnou diagnózu stavu ložiska vřetena. Výrobce tak má podklady pro výměnu ložiska ještě předtím, než by hrozilo poškození vřetena. Systém stroje rovněž sleduje řezné podmínky např. při vrtání v reálném čase, což snižuje počet chybných obrobků v důsledku poškození vrtáku. Minimalizuje rovněž náklady na nástroje tím, že poskytuje vizualizaci postupu opotřebení vrtáků a umožňuje tím obsluze  plně využívat celou životnost nástroje, místo toho, že by je - preventivně - nahrazovali novými nástroji předčasně, jako tomu bývá v běžné praxi. Životnost nástroje tak může být prodloužena o 1,4násobek.

 
Publikováno: 29. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1734 článek mě zaujal 334
Zaujal Vás tento článek?
Ano