hnv murr

Středoevropská „bitva mozků“ je už za námi

Katedra počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze byla hostitelem soutěže CERC 2018. Šlo o středoevropské kolo nejprestižnější světové programátorské soutěže univerzit s označením ICPC, která se konala od 30. listopadu do 2. prosince.

 

Již 43. ročníku mezinárodní soutěže ICPC (International Collegiate Programming Contest) pořádané v Praze se letos účastnilo 90 týmů z Rakouska, Chorvatska, ČR, Maďarska, Polska, Slovenska a Slovinska. Mladí programátoři soutěžili o postup do světového finále 2019 v Portu.
Soutěž, na kterou připravují své studenty učitelé (trenéři) výukou algoritmizace, programování a strategie týmové práce, je nejstarší, největší a nejprestižnější programovací soutěží na světě. Například letošní soutěže se v regionálních kolech zúčastnilo 49 935 nejlepších studentů výpočetní techniky z 3098 vysokých škol z celého světa. Finále pak proběhlo v čínském Pekingu.
Soutěž podporuje kreativitu, týmovou spolupráci a inovaci při vytváření nových softwarových programů. Studentům umožňuje otestovat své schopnosti pracovat pod tlakem. ICPC je vrcholná programovací soutěž organizovaná univerzitami po celém světě. Několik světových univerzit a dobrovolníků poskytuje pro tento trénink bezplatné online systémy automatického vyhodnocování řešených úloh. Soutěží tříčlenné týmy, z nichž má každá skupina k disposici jeden počítač a během pěti hodin musí vyřešit co nejvíce zadaných úloh, kterých je obvykle dvanáct. Řešením úlohy je kompletní program v C++, Javě nebo Pythonu, který je vyhodnocován automatickým systémem. ICPC probíhají každoročně v podzimních měsících na několika úrovních, z nichž na nejvyšší úrovni jsou regionální kola, mezi které patří i CERC 2018 (Central Europe Regional Contest), ze kterého do světového finále postupují tři nejlepší týmy.
Tyto vítězné účastníky finálového klání už letošní ročník CERC určil: První místo obsadil  tým Varšavské univerzity (vyřešil všech 12 úloh za 1914 minut), na druhém místě skončil tým univerzity v Zábřehu (s výsledkem 10 úloh za 1574 minut), a na třetí semifinálové pozici se umístil tým další polské univerzity, v tomto případě z Wroclawi (10 úloh zvládl za 1949 minut). Českým soutěžícím se tentokráte tak dobře nedařilo. V tvrdé konkurenci sice vykázali poměrně slušný výsledek, který je řadí k úspěšnější polovině účastníků, ale na některou z vítězných pozic to bohužel nestačilo.

 
Publikováno: 29. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1255 článek mě zaujal 324
Zaujal Vás tento článek?
Ano