hnv murr

Lineární aktuátory WhisperTrak s novými možnostmi

Společnost THOMSON rozšiřuje řadu lineárních aktuátorů WhisperTrak, která nabízí inteligentnější řízení pro manipulaci s nákladem při větším zatížení a vyšší rychlosti. Nové modely mají dvojnásobný silový účinek z 2 na 4 kN. Umožňují provoz při vyšších otáčkách a nabízejí nové možnosti pro nízkoúrovňové spínání aktuátoru, spínání v koncové poloze a ovládání polohy.

 

Původně byla řada WhisperTrak vyvinuta pro aplikace s nižším zatížením, vyžadujícím elegantní, kompaktní provedení, jako jsou zařízení pro manipulaci s pacientem, mobilitu osob a činnosti v kanceláři. Avšak zpětná vazba z trhu byl požadavek konstruktérů použít tento systém i u náročnějších aplikací. Za tímto účelem bylo zdvojnásobeno dovolené zatížení a zahrnuty pokročilé elektronické možnosti řízení. Výsledkem je tichý, inteligentní aktuátor s extrémně vysokou kapacitou výkonu.
Současné verze aktuátorů WhisperTrak jsou určeny pro provoz se zatížením 4 kN a s rychlostí 4 mm/s. Původní model je pro zatížení 2 kN a maximální rychlostí 8 mm/s.  Všechny modely mají možnost vstupního napětí 12 nebo 24 V a k dispozici je zdvih 100 až 500 mm.

Inteligentnější řízení

U nové rozšířené řady WhisperTrak mohou konstruktéři volit mezi těmito elektronickými možnostmi:
• Pětikabelové nízkoúrovňové spínání pomocí elektronických koncových spínačů pro aplikace, které vyžadují spínání vysokého napětí. Elektronické spínání v koncové poloze (ELS) automaticky přeruší napájení aktuátoru po dosažení nastavené prahové hodnoty. Tato funkce je cenná jak z hlediska řízení přesnosti, tak i z hlediska bezpečnosti. Nízkoúrovňové spínání lze využít při zapojení vysokonapěťových odběrových zátěží do programovatelného logického ovladače.
• Dvoukabelové přepínání pouze pomocí elektronických koncových spínačů, což zjednodušuje zapojení a instalaci u aplikací, které vyžadují informace o poloze start/stop, avšak nevyžadují nízkoúrovňové spínání. Není-li potřebné nízkoúrovňové spínání, jsou nyní k dispozici aktuátory WhisperTrak s funkcí ELS zabudovanou do desky dvoukabelového aktuátoru, které poskytují výhody ELS bez vynaložení dalších nákladů a složité a zbytečné kabeláže.
• Vestavěný potenciometr a digitální enkodér s elektronickými koncovými spínači umožňuje konstruktérům využít polohovou zpětnou vazbu. Vestavěný systém ELS rovněž poskytuje konstruktérům větší flexibilitu řízení u nižšího zatížení nebo u aplikací, které nepoužívají řídicí prvky s nízkým proudovým zatížením. Jestliže chtěli uživatelé zjistit, kdy byl s předchozími aktuátory dosažen konec zdvihu, museli řídit 100 % zdvihu nebo museli používat řídicí logiku napájenou pevně zapojenými zařízeními, jako jsou bezdotykové snímače nebo Hallovy sondy. Zabudováním ELS do firmwaru je však zajištěna ochrana před rizikem vyplývajícím z dosažení konce zdvihu bez nutnosti dalšího programování a konfigurace. Uživatelé nyní mohou nechat příslušnou operaci proběhnout až do dosažení konce zdvihu, aniž by se museli obávat poškození aktuátoru nebo řídicí konfigurace.

Odolnosti vůči vlivům vnějšího prostředí
Nové aktuátory řady WhisperTrak mají stupeň krytí IP67, který umožňuje provoz v nepříznivých podmínkách, kdy jsou zařízení vystavena tryskání vody, dešti a prachu bez použití dodatečného krytu. Všechny aktuátory mají certifikát ETL pro použití v prostředcích zdravotnické techniky a vyhovují bezpečnostním normám pro zdravotnické přístroje AAMISTD-ES60601-1, IEC 60601-1 a CSA č. C22.2 60601. Aktuátory WhisperTrak jsou bezúdržbové a mají průměrnou životnost 10 000 cyklů při maximálním zatížení.

Ing. Jaroslav Salajka, salajka@bibus.cz

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1415 článek mě zaujal 329
Zaujal Vás tento článek?
Ano