hnv murr

Nástroje pro soustružení kalených součástí

Portfolio společnosti Sandvik Coromant se rozšířilo o dvě nové nástrojové třídy CB7125 a CB7135, určené pro operace s přerušovanými řezy při soustružení tvrzených součástí.

 

Tyto nejnovější nástrojové třídy umožňují provádění středně těžkých až těžkých přerušovaných řezů a odebrání kalených vrstev u cementovaných a indukčně kalených ocelových součástí s hloubkou řezu až 2 mm. Nabízejí delší životnost, kvalitní obrobené plochy a stabilní rozměrovou toleranci.
Nástroje jsou určeny zejména pro automobilový průmysl, např. při výrobě převodových ústrojí či jiných soustružených tvrzených součástí. Na dotaz, proč si zvolit právě nové třídy CB7125 a CB7135, odpověděl Torbjörn Ågren, produktový manažer ve společnosti Sandvik: „Hlavně proto, že přidaná hodnota je dána jak jejich předpoklady pro použití vyšších řezných rychlostí, tak i tím, že nabízejí vyšší bezpečnost řezné hrany a konzistentní životnost nástroje, což vede ke snížení nákladů na obrobenou součást. Platí to hlavně v případě, že preferujete strategii jednoho řezu, zejména na jeden průchod prováděné řezy s větší tloušťkou třísky při vysokých řezných rychlostech.“
Novinky jsou optimalizovány pro soustružení ocelových materiálů s tvrdostí 58-62 HRC. Třída CB7125 (pro středně těžké přerušované řezy) je opatřena novým typem PVD povlaku, který jí dodává zvýšenou odolnost proti otěru a křehkému lomu. Její doporučené hodnoty pro volbu řezných podmínek jsou řezné rychlosti v rozmezí 100-200 m/min a rychlosti posuvu v rozmezí 0,05-0,45 mm/ot. Tato třída je ideální pro soustružení drážkovaných hřídelů a hřídelů, u kterých jsou vybrání a olejové kanálky opatřeny zkosenými hranami. Ale také pro obrábění čelních ploch ozubených kol, soustružení talířových ozubených kol s přechody mezi tvrdými a měkkými partiemi nebo odebírání kalených vrstev.
Třída CB7135 je určena pro efektivní podélné soustružení ozubených kol a hřídelů, jejichž součástí jsou drážky pro pero nebo vybrání bez zkosených hran, a také součástí homokinetických kloubů. V závislosti na dané aplikaci by měly být dosažitelné řezné rychlosti 80-160 m/min a rychlosti posuvu 0,05-0,4 mm/ot. Díky vysokému obsahu CBN disponuje tato třída vysokou odolností proti křehkému lomu a předvídatelnými výsledky obrábění.
Obě nové třídy, které jsou k dispozici pro břitové destičky s pozitivním i negativním základním tvarem a s různými typy úprav řezné hrany, vhodně doplňují stávající třídy (CB7105 a CB7115) pro komplexní nabídku k soustružení tvrzených součástí.

/ka/

 
Publikováno: 29. 11. 2018 | Počet zobrazení: 1521 článek mě zaujal 338
Zaujal Vás tento článek?
Ano