hnv murr

Řešení pro nízké teploty

Německý výrobce syntetických elastomerů Arlanxeo představil na červencové kaučukové konferenci DKT 2018 svůj nový terpolymer Therban ST 3107 VP. Nová třída polymerů zaujme vynikající flexibilitou při nízkých teplotách.

 

Jde o plně hydrogenovaný nitrilový kaučuk (HNBR), který má nový termonomer (termoplast, který je obsahem nekonjugovaného dienu a určuje vytvrzovací vlastnosti, kompresní charakteristiky a chování daného materiálu při napětí a deformaci), jenž se dosud s kaučuky HNBR nikdy dříve nepoužíval.

Odolá olejům i mrazu
Hydrogenovaný nitrilový kaučuk Therban je speciálně vyvinutý pro nejkomplexnější aplikace. Elastomer nabízí dobrou odolnost proti vysokým teplotám a také v kontaktu s palivy, ropou a plynem. Disponuje i vynikajícími mechanickými vlastnostmi. Podle výrobce by měl najít uplatnění pro náročné aplikace v automobilovém, olejářském a plynárenském průmyslu např. v oblastech, jako je výroba součásti pro automobily, pro výrobu rozvodových řemenů a ve statorových/rotorových systémech pro vrtání.
Nový Therban ST 3107 VP představuje unikátní řešení pro typy aplikací, kde je požadována dobrá flexibilita při nízkých teplotách spolu s vynikající odolností vůči oleji. Může snížit teplotu skelného přechodu v kaučukových směsích až o 10 °C při zachování vynikající odolnosti médií.

Ve jménu udržitelnosti
Tepelně odolný kaučuk není však jedinou novinkou, kterou Arlanxeo v poslední době představila. Firma zavádí nové aplikace založené na principu cradle-to-cradle a její portfolio rozšířily i nové termoplastické vulkanizáty (TPV).
Jejich klíčovou součástí je Keltan Eco, první „bio“ EPDM kaučuk na světě na bázi bioproduktu. Je vyráběn s využitím ethylenu extrahovaného z cukrové třtiny, přičemž v závislosti na obsahu ethylenu v různých druzích pryže se podíl biologického materiálu pohybuje mezi 50-70 procenty. Tento kaučuk z etylenpropylen dienu se kombinuje se zelenými plnivy, změkčovadly a termoplasty. Výsledkem jsou EPDM produkty s až 90% podílem udržitelných přísad.
Po posouzení potenciálu vytváření udržitelných alternativ pro tradiční polyolefinové termoplasty, plastifikační oleje a výztužná plniva nyní firma vyvinula termosetové kaučukové směsi a termoplastické vulkanizáty na bázi Keltan Eco EPDM se specifickým cílem maximalizace udržitelného obsahu bez narušení technického výkonu. Díky kombinaci se „zelenými“ složkami mohou být nové směsi EPDM použity i pro dynamické a statické aplikace pro těsnění automobilů s 85 až 90% hmotnostními složkami s udržitelným původem a technickou výkonností srovnatelnou se standardními EPDM sloučeninami.
Inovativní bio-TPV, používající Keltan Eco EPDM, se nabízejí jako možná náhrada běžných termosetových kaučukových směsí a termoplastických vulkanizátů. Tyto TPV mohou významným způsobem přispět k tzv. cirkulární ekonomice a ke snížení uhlíkové stopy. Studie ukázaly, že vlastnosti a technická účinnost těchto stupňů Keltan Eco EPDM jsou shodné s charakteristikami konvenčních EPDM vyráběných katalyzací a/nebo z monomerů na bázi ropy.
V současné době jsou tyto nové typy EPDM na bio-bázi komerčně testovány a používají se v aplikacích, jako jsou okenní profily pro autobusy a budovy, profilové prvky pro automobilový průmysl, O-kroužky, TPV přesahy pro autointeriér, farmaceutické aplikace či sportovní povrchy. Byly např. použity i v porézní gumové vrstvě pod vnějším obalem oficiálního míče fotbalového mistrovství světa 2018.

Materiály pro „věčný“ koloběh
Cradle to Cradle design (C2C) neboli „od kolébky ke kolébce“ je holistický přístup, který na výrobky i výrobní proces klade maximální nároky. Design produktu by měl umožňovat komfortní užití, přetrvání a možnost využití daných materiálů i po dosloužení výrobku, kdy suroviny cirkulují v nekonečném výrobním cyklu bez odpadu. Používané materiály musí být rozděleny do dvou nezávislých cirkulujících okruhů. První operuje s látkami organického původu, které jsou snadno odbouratelné a lze je vrátit zpět do biosféry, druhý pak se syntetickými látkami, jež by měly být do produktů vkládány tak, aby je bylo možné z nich následně extrahovat a opět využít.

 
Publikováno: 30. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1316 článek mě zaujal 315
Zaujal Vás tento článek?
Ano