hnv murr

Akromid B+ : alternativa za nylon 6/6

Německý výrobce plastových kompoundů, firma Akro-Plastic, vyvinul speciální stupeň nylonu 6, Akromid B+, který by mohl být náhradou běžně používaného nylonu 6/6. To může pomoci řešit potenciální potíže s vysokou poptávkou a problematickými dodávkami tohoto průmyslově žádaného materiálu.

 
I když je nylon 6 také široce používán jako inženýrský materiál (uplatňuje se třeba v automobilových a jiných součástech), většina instalovaných kapacit na jeho výrobu je zaměřena na produkci textilních vláken. Celosvětová poptávka po nylonu 6/6 je však nadprůměrná a jeho ceny stoupají. Vedle vysokého růstu poptávky je zde i faktor v podobě nedostatku klíčové suroviny adiponitril (ADN), což může zapříčinit výpadky dodávek nylonu 6/6. Výrobci sice plánují přidat další výrobní kapacitu ADN, ale varují, že zásoby ADN by se mohly do konce tohoto roku ztenčit.
Chemičtí výrobci proto hledají cesty, jak problematickou situaci řešit, mj. i úsilím najít vhodnou alternativu k nylonu 6. Společnost Akro-Plastic vyvinula Akromid B+, modifikovaný nylon 6 v podobě materiálu vyztuženého skelnými vlákny na úrovni 30 až 60 % s některými vlastnostmi srovnatelnými s nylonem 6/6. Podle výrobce dosahuje třída Akromid B+ s 50% podílem skleněných vláken stejné síly při 80 °C jako vylepšený nylon 6/6 GF50 se stresovým zatížením přes 11 barů na cm2. Tuhost je podle informací Akro-Plastic, která novinku oficiálně představí na říjnovém veletrhu Fakuma, téměř stejná jako u originální pryskyřice nylonu 6/6.
 
Publikováno: 30. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1438 článek mě zaujal 313
Zaujal Vás tento článek?
Ano