hnv murr

Jak Česko přichází o pneumatikárny

Když čínské gumárny Linglong Tire hledaly pozemek pro svou evropskou továrnu, zvažovaly pro investici ve výši téměř miliardy dolarů i Českou republiku. Továrna, která měla vyrábět až 13,6 mil. pneumatik ročně, však nakonec v ČR nebude a vznikne v Srbsku u Bělehradu.

 
Čínská firma ve zdůvodnění uvádí nízké náklady na práci a energie. Podle vyjádření kancléře prezidenta republiky Vratislava Mynáře ale vyplynulo, že negativní rozhodnutí čínské firmy ohledně realizace investičního záměru v ČR je kvůli nedostatku pracovních sil.
Pochopení pro své záměry nenacházejí občas ani domácí firmy. Například loni postavila česká firma za miliony eur továrnu na recyklaci pneumatik v Anglii. Do projektu PTR 1000 na zpracování starých pneumatik a dalšího odpadu frýdeckomístecké společnosti Hedviga, který v ČR narážel na problémy s realizací, vložila peníze více než dvacítka britských investorů. Podnik využívající originální technologii PTR neboli pomalý termický rozklad, na níž firma získala evropský patent, vznikl 15 km od centra Londýna. Je situován v nízkoemisní zóně Rainham a umožňuje zpracovat až 11 000 tun materiálu ročně, z něhož vyrobí elektřinu, teplo, znovu použitelné oleje a další látky. „Jde v podstatě o pyrolýzu, dlouho známý a používaný proces. Organický odpad ale nespaluje, nýbrž rozkládá. Výhoda spočívá v tom, že lze efektivně zpracovávat i malé množství odpadů,“ uvedl Ondřej Procházka, odborný garant certifikačního orgánu CEMC ETVCZ. Továrna si vyrábí elektřinu i pro vlastní provoz a zčásti využívá dešťovou vodu, protože v Londýně je voda velice drahá. „Počítá se i s vysokou mírou robotizace,“ uvedl technický ředitel společnosti Hedviga Petr Cuber s tím, že podnik lze částečně řídit na dálku přímo z Česka.
První referenční jednotka tak vznikla v zahraničí, až poté se podařilo technologii prosadit i v Česku, kde se nyní vyrábí dvě jednotky PTR s instalací v letošním a příštím roce. Čtyři jednotky PTR 1000 s celkovou denní kapacitou zpracování 100 t pryžového granulátu buduje nyní firma i v Číně, kde budou součástí. komplexního nového environmentálního parku v provincii Guangdong. Vedle Evropského patentu získala patent i v USA a Kanadě, čímž se pro ni otevřely nové trhy.
 
Publikováno: 30. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1567 článek mě zaujal 323
Zaujal Vás tento článek?
Ano