hnv murr

Přesné naklápěcí doteky

Požadavky ložiskového průmyslu pro sektor automobilové a letecké výroby a na rychlou 100% provozní linkovou kontrolu si vynucují mj. i vývoj speciálních měřicích doteků. K nim patří i speciální naklápěcí doteky, o kterých se zde zmiňujeme.

 

K běžným kontrolním operacím patří měření výšky/délky kotoučových/trubkových součástek, často s přerušovanými čely. Výšku/délku je možné měřit buď několika snímači umístěnými proti sobě a zapojenými v součtovém režimu, nebo použít jen jeden snímač s naklápěcím dotekem. Druhý, jednodušší způsob je vhodný zejména pro technologie garantující minimální nerovnoběžnost čel, která se nemusí vyhodnocovat. Nutné je použití snímačů s vakuovým odstavováním doteku (přesnost je lepší než u snímačů s přistavováním doteku tlakovým vzduchem). To vyžaduje, aby měly doteky minimální hmotnost - proto se zde uplatňují uhlíkové kompozity.

Jako nejstabilnější se ukázalo použít pro kloub předepnuté uložení na bázi duté rubínové polokoule v kuželovém lůžku. Pro menší doteky je možné použít i pružný kloub. Příklady naklápěcích doteků ø 16 a 55 mm jsou na obr. 1.
Na obr. 2 je měření ložiskového kroužku. Opakovatelnost měření je většinou lepší než 0,1 µm. Doteky jsou určeny pro měřicí zařízení s taktovacím režimem.

Vývoj speciálních snímačů pro provozní linkovou kontrolu, a to i jejich podpůrných prvků, včetně různých doteků, probíhá v programu MPO TRIO - FV 10336.

 
Publikováno: 30. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1660 článek mě zaujal 326
Zaujal Vás tento článek?
Ano