hnv murr

Péče o převodovky kolesového rypadla

Cesty k úspoře nákladů se nehledají jen ve strojírenství, ale i v takovém odvětví, jakým je povrchová těžba uhlí. Jednou z cest může být zavedení systémové péče o oleje používaných strojů. Průmyslový olej, který je nedílnou součástí strojního vybavení těžebních strojů, si musí dlouhodobě uchovávat svoje optimální parametry, na které působí řada nepříznivých faktorů. 

 

Aby se předcházelo procesu předčasného „stárnutí" oleje vlivem drsného prostředí a tvorby nečistot, rozhodla se Těžební společnost vyzkoušet zavedení systémové péče o oleje. Proto byl v roce 2006 po testovacím provozu zkušebně nasazen přístroj na elektrostatické čištění oleje metodou KLEENTEK, typ ELC-R50SP. Cílem nasazení bylo snížení počtu neplánovaných výměn oleje, ale hlavně šlo o snížení opotřebení ozubených kol, zvláště mezi 3. a 4. převodovým stupněm, kde dochází, i vlivem konstrukce převodovek, k nadměrnému zatížení a ke vzniku hlubokých kontaktních poruch. Následně pak musí dojít ke kompletní výměně ozubených kol.

Rekapitulace výsledků testu čištění:

Stroj: KU 800.18
Převodovka výsuvu
Objem oleje 600 l, převodový olej PP80W90

Tabulka s grafy

Test použití přístroje ELC byl zahájen 4. 10. 2006 a ukončen 3. 1. 2007. Celkové nečistoty poklesly z 560 mg/kg na 340 mg/kg, tj. o 40 %. Obsah železa z 396 mg/kg na 33,80 mg/kg, což byl pokles o 91 %. Obsah mědi poklesl z 235 mg/kg na 6,38 mg/kg, to byl pokles o 97 %. Počty částic měřené kódem čistoty dle ISO 4406 poklesly v částicích nad 5 µm z třídy 25 na třídu 17 a v částicích nad 15 µm z třídy 23 na 14. Výsledky poklesu znečištění oleje lze hodnotit jako velmi dobré. Zcela překvapující byla kontrola stavu ozubení převodovky při pravidelné revizi, kterou provádí nezávislý odborník. Ozubení v čištěné převodovce vykazovalo minimální opotřebení.
Následně se proto zavedlo pravidelné čištění. Přístroje KLEENTEK ELC se pravidelně přemísťují mezi převodovkou zdvihu a výsuvu. K přesunu dochází cca 1 x za tři měsíce. Rozbory se nyní provádí 1 x ročně. Při stávajícím způsobu čištění dochází k výrazné stabilizaci obsahu mědi, železa i ostatních otěrových prvků, za který lze v tomto případě považovat i zinek. Pokud by došlo k posílení čisticí kapacity a ke stacionárnímu umístění přístroje ELC na převodovky bez nutnosti přemísťování, došlo by zcela jistě k dalšímu snížení opotřebení ozubených kol.

Záznam nasíraných dat z převodovky

Závěr
Zavedením pravidelného čištění olejů v převodovkách došlo ke snížení a stabilizaci znečištění olejů a k prodloužení jejich životnosti. Výrazně poklesl vznik kontaktních poruch ozubení. To umožnilo prodloužit životnost ozubení minimálně o 5 let a tím splnit plánovanou životnost celé převodovky na 15 let. Úspora dosažená na jedné převodovce se blíží částce 10 miliónů korun. Zavedení systémové péče o oleje se zde rozhodně vyplatí.

Ing. Milan Soukup

 
Publikováno: 8. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1640 článek mě zaujal 323
Zaujal Vás tento článek?
Ano