hnv murr

Planetové šrouby – přenos enormních sil a zatížení

Inovované planetové šrouby Rexroth rozšiřují nabídku možností pro elektromechanické pohybové úlohy. Prvky pohonu jsou dnes již k dispozici v šesti velikostech a umožňují dosáhnout dynamické únosnosti 544 kN a statické únosnosti až 1496 kN.

 

Vysoce výkonné planetové pohony jsou zvláště vhodné pro středně těžké až těžké strojírenské aplikace, jako je lisování, obrábění a pro vstřikovací lisy na plasty.
Svou konstrukcí s velkými kontaktními plochami planetové šrouby značně zvyšují únosnost, aniž by docházelo ke zvětšení rozměrů šroubu. Planetová ozubená kola s definovaným kontaktním profilem se otáčejí uvnitř tělesa matice paralelně s osou šroubu. Větší plocha a vyšší počet kontaktních míst mezi planetkami a šroubem zajišťuje vysokou únosnost a dlouhou životnost. Nové šroubové sestavy dosahují vysoké přesnosti polohování a přesnosti opakovaného najetí až 0,005 mm. Planety jsou uloženy v ložiscích v tělese matice. Díky tomu je dosaženo velmi nízké hladiny hluku i při vysokých rychlostech. Technologie těsnění společnosti Rexroth v sestavách planetových šroubů umožňuje dlouhé mazací intervaly. Výsledkem je snížení spotřeby maziva, což znamená nižší náklady na údržbu a menší znečištění životního prostředí.
V sortimentu jsou průměry šroubů 20, 30, 39, 48, 60 a 75 mm a možnosti výběru stoupání šroubů 5, 10 a 20 mm. Kompaktní cylindrické a přírubové matice zaručují vysokou míru volnosti pro konstruktéry. Při výrobě šroubů využívá Rexroth své zkušenosti s ekonomickým procesem válcování. Tato technologie, která se ukázala jako úspěšná při výrobě velkých sérií, dosahuje stejné úrovně přesnosti jako dražší proces broušení. Rexroth dodává sestavy planetových šroubů s obrobenými konci - ihned připraveno k vestavbě do konstrukce stroje zákazníka.

Filip Kalaš

 
Publikováno: 7. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1573 článek mě zaujal 327
Zaujal Vás tento článek?
Ano