hnv murr

Alkoholtester přímo v těle

Malý ultranízkoenergetický biosenzor, který vyvinuli na Kalifornské univerzitě v San Diegu, může být aplikován pod kůži do intersticiální tekutiny (kapaliny, která obklopuje buňky těla) pro průběžné monitorování alkoholu v těle.

 
Zařízení je určeno k dlouhodobému sledování pacientů v rámci programů léčby zneužívání návykových látek. Čip o rozměru 1 mm3 obsahuje snímač potažený alkohoxidázou, enzymem, který reaguje s alkoholem za vzniku vedlejšího produktu, jenž pak může být elektrochemicky detekován. Výslednou hodnotu, kolik alkoholu bylo zjištěno v krevním řečišti, pak lze odečítat pomocí bezdrátového přenosu na přidruženém zařízení, jako jsou např. smartwatch či fitness náramky apod.
K hlavním výhodám zařízení patří kromě jeho miniaturních rozměrů i extrémně malá spotřeba energie - vystačí se 970 nanowatty. Pro představu jde zhruba o milionkrát méně energie než používá mobil k provedení telefonického hovoru. To zabraňuje, aby přístroj vytvářel příliš velké množství tepla uvnitř těla.
Skupina vědců z Kalifornské univerzity pracuje i na dalších verzích čipu, které by mohly sledovat přítomnost dalších léků v těle. Vyvíjí technologickou platformu, která by umožňovala odhalit různé zneužívané látky a vstříknout pacientovi na míru sestavený detektor umožňující dlouhodobé, personalizované lékařské sledování.
 
Publikováno: 2. 7. 2018 | Počet zobrazení: 1955 článek mě zaujal 425
Zaujal Vás tento článek?
Ano