hnv murr

Malý obráběcí veletrh v Baťově městě

Své Zákaznické dny naplánovala na duben také společnost Tajmac ZPS. Do areálu zlínského výrobce obráběcích strojů během dvoudenní akce 26. a 27. dubna dorazilo přes 800 návštěvníků. Kromě produktů prezentovaných firmou Tajmac ZPS měli možnost seznámit se i s nabídkou celkem 77 vystavovatelů z řad partnerských firem.

 

Hlavní prezentovanou novinkou byla inovovaná vertikální obráběcí centra řady MCFV - modely 1260i a 1060i. K nejvýznamnějším změnám inovované řady patří kromě nového designu automatický výměník palet, otočný stůl, zvětšené pojezdy ve všech osách a optimalizované vřetenové převody nabízející zvýšení výkonu. Nová je i konstrukce a parametry AUP a zlepšení doznaly i parametry zásobníků GIFU.
V ukázkách obrábění se představila i centra MCV1250 (5osé), MCG 10005XT (5osé frézování a 3osé soustružení), H500 (dynamické frézování Inconel), MCV 2318 (5osé frézování s kinematikou hlava-hlava), MCFV 2080 (obrábění a sdílení dat v aplikaci pro Průmysl 4.0). Ve spolupráci s partnerskou firmou technology support byla předvedena i ukázka on-line monitorování strojů firmy Brano, připojených na vzdálenou diagnostiku.
Prezentována byla i Výrobní buňka 4.0 vytvořená jako společný projekt zlínských strojařů, společnosti INTEMAC, Renishaw, B + R automatizace, Comau, SMC a Sewio Networks. Buňka sama automaticky zpřesňuje výrobní proces na základě dat z kontrolního stanoviště (zanáší aktuální korekční data do procesu obrábění), nabízí jednotnou komunikaci a ovládání, konektivitu podle standardů OPC UA a umožňuje sledování pohybu osob. Připravují se i další funkce jako prediktivní a procesní diagnostika a plánování či sledování spotřeby energie na základě sesbíraných dat z příkonů přístrojů umožňující energeticky vylepšit celý technologický proces.
Stroje ze Zlína putují nejen k zákazníkům na domácím trhu, ale firma slaví úspěchy i v zahraniční. Mezi atraktivní nová teritoria přibyla např. Indie, kde loni otevřeli společně s tamní firmou Galaxy Machines joint-venture Galaxy Tajmac. První stroje z její produkce jsou již instalovány u indických zákazníků, další vyhrály tendry v indických zbrojovkách. Plánuje se výroba zhruba stovky strojů ročně.
Letos uplynulo 12 let od zahájení výroby prvního stroje pro francouzskou firmu Manurhin KMX ve Zlíně, nyní už Tajmac ZPS firmu zcela vlastní a stroje nejen montují, ale i vyrábějí a vyvíjejí. Aktuální nabídka zahrnuje 9 modelů dlouhotočných automatů. Místo původního skladu vznikla nedávno nová montážní hala strojů Manurhin za 30 mil. Kč. Za poslední dva roky Tajmac ZPS investoval 65 mil. Kč do modernizace a rozšíření provozu.

 
Publikováno: 28. 6. 2018 | Počet zobrazení: 1413 článek mě zaujal 317
Zaujal Vás tento článek?
Ano