hnv murr

Kovosvit představil plány na letošní rok

Tradiční Zákaznické dny společnosti Kovosvit MAS přilákaly 11. a 12. dubna na šest stovek zákazníků. Kromě seznámení se s novinkami z produkce jihočeského výrobce obráběcích strojů měli možnost nahlédnout i do provozů divize automatizace MAS Automation či slévárny.

 

Kovosvit MAS představil na zákaznických dnech zásadní inovaci svého tradičního vertikálního obráběcího centra MCU700, které si mohli návštěvníci prohlédnout na montáži ve výrobní hale. Konstruktérům se v rámci faceliftu podařilo integrovat přímo do stroje rozvaděč, čímž došlo k zásadnímu zmenšení zástavbové plochy. Začlenění rozvaděče do stroje přinese i rychlejší oživení obráběcího centra u zákazníka, vzhledem k tomu, že není nutno rozvaděč při transportu demontovat. Stroj je navíc osazen novým ovládacím panelem a optimalizovány byly i některé pohonné jednotky.
Další novinkou byl stroj MCV800 v provedení Clever. Toto tříosé obráběcí centrum v provedení Quick prezentoval Kovosvit poprvé loni na MSV Brno 2017, odtud šel přímo na testování k zákazníkovi (k firmě Viking Mašek). „MCV800Clever využívá stejnou kostru i tuhost jako stroj MCV800Quick, ale díky nižším požadavkům na pohony stroje je možné ho zákazníkům nabídnout za výhodnějších podmínek,“ vysvětluje Petr Heinrich, technický ředitel Kovosvitu MAS. Stroj je v současné době v obou provedeních zařazen do sériové výroby a již byla podepsána řada kontraktů. Vzhledem k tomu, že na první pololetí je celá produkce vyprodaná, je zřejmé, že půjde o nosný produkt jihočeského výrobce.

Na trh se chystá mikroobrábění
Další z prezentovaných novinek, rovněž poprvé představená na loňském brněnském veletrhu, na své uvedení na trh zatím ještě čeká. Jde o 5osé vertikální obráběcí centrum MCU450, které je nyní na Západočeské univerzitě v Plzni, kde na něm specialisté ve spolupráci s Kovosvitem testují mikroobrábění, konkrétně tělesa hodinek z mosazi. Ukázku hotového produktu vyrobeného pomocí speciálních nástrojů firmy Iscar měli návštěvníci možnost vidět - pod lupou - při vstupu do předváděcí místnosti. Jak uvedl Jiří Česánek z Katedry technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity, stroj je plně funkční a je možné jej zařadit do výroby. Po několikaměsíčním testování jej hodnotí velmi pozitivně. „MCU450 je typickým obráběcím centrem vhodným např. pro nástrojárny a firmy, kde se vyrábějí tvarově složitější dílce a kde je potřeba dosáhnout velmi přesného obrábění. Jeho výhodou je, že umožňuje u 5osého obrábění současný plynulý provoz ve všech pěti osách oproti řadě jiných strojů, kde je možno obrábět současně např. jen ve třech osách,“ říká Jiří Česánek.
Na letošním MSV v Brně by se měla dočkat své oficiální premiéry i další novinka - soustružnické centrum nové generace, jehož vývoj se nyní dokončuje a je hlavním tématem technického rozvoje firmy. Výrobce zatím prozradil jen to, že konstruktéři zapracovali zejména na ergonomii, výkonových parametrech, zástavbových rozměrech a věnovali se také uživatelskému komfortu obsluhy.

Návrat k prosperitě a nové obchodní příležitosti
V ekonomické oblasti je letos hlavním cílem Kovosvitu navázat na výrobní i obchodní úspěchy, které firmu pomohly vyvést z nelehké situace - v plánu je mírný růst obratu i zisku: obrat ve výši 1,5-1,6 mld. Kč při zisku na úrovni 50 mil. Kč. Jak uvedl generální ředitel Kovosvitu MAS Libor Kuchař, investice v letošním roce dosáhnou téměř 50 mil. Kč a budou primárně zaměřeny na nové projekty obrábění a na produktové novinky. Podstatná část investic je určena i na modernizaci slévárenské divize, která se na výši obratu firmy podílí zhruba pětinou, s aktuálním cílem meziročně zdvojnásobit produkci tvárné litiny, po níž je stále větší poptávka. Nejvýznamnější z investičních projektů je výstavba nové lakovny, která již aktuálně probíhá.
Kovosvit MAS se tradičně soustřeďuje hlavně na domácí trh - tj. ČR a Slovensko, kde generuje téměř polovinu tržeb. Výrazněji ale hodlá expandovat kromě Slovenska také do Polska, kde již 10 let úspěšně funguje dceřiná společnost. Firmě se ale stále více daří i na silně konkurenčních trzích EU, kde např. dodala své stroje francouzské firmě Safran (dodavatel Airbusu a spoluvlastník výrobce raket Ariane), ale dodává také do Španělska, Itálie, Portugalska, Německa, do pobaltských zemí či na Balkán. Stroje ze Sezimova Ústí putovaly i do Turecka a rýsují se i perspektivy na asijském kontinentu: zakázky z Indie a obchodní případy v Číně.

 
Publikováno: 28. 6. 2018 | Počet zobrazení: 1577 článek mě zaujal 352
Zaujal Vás tento článek?
Ano