hnv murr

Kluzné pouzdro s dvojnásobným výkonem

Společnost igus vylepšila svůj úspěšný materiál iglidur G pro kluzná pouzdra a do portfolia zařadila vylepšený materiál iglidur G1. Jde o nový samomazný a bezúdržbový triboplast, který je vysoce odolný vůči vyšším teplotám, s nízkou absorpcí vlhkosti a vylepšenou odolností vůči oděru.

 

Nejčastěji používané kluzné pouzdro iglidur G bylo poprvé představeno již v roce 1983. Mezitím se rozšířilo do celého světa. Nyní je k dostání v 650 metrických katalogových rozměrech od 1,5 až 195 mm v průměru.
Nový materiál iglidur G1 disponuje výrazně vylepšenými vlastnostmi, přitom za téměř stejnou cenu. Vývojářům igus se podařilo zredukovat míru opotřebení při nízkém zatížení (do 5 MPa) až na čtvrtinu. Proto mohou být životnosti i při vysokém zatížení (dle parametrů aplikace) až dvojnásobné. Tento nový materiál lze trvale použít v aplikacích, kde je dosahováno teploty až do 180 °C, tj. o 50 °C více než iglidur G. Kromě toho se o polovinu, až na 120 °C, zvýšila teplota relaxace, tedy teplota, při které je vyžadováno přídavné axiální zajištění. Díky tomu a díky snížené absorpci vlhkosti (více než o 50 %) je tento materiál vhodný pro použití v ještě širším spektru podmínek prostředí.
Jde tak o další vylepšenou alternativu pro pohyblivé aplikace místo doposud používaných kovových řešení. Kluzná pouzdra z tohoto materiálu se budou vyrábět ve 113 standardních rozměrech (s přírubou i bez příruby). Program velikostí se bude ale dle požadavků nepřetržitě rozšiřovat.

 
Publikováno: 31. 5. 2018 | Počet zobrazení: 1511 článek mě zaujal 353
Zaujal Vás tento článek?
Ano