hnv murr

Novinky od XYZ Machine Tools Ltd.

Britská společnost XYZ Machine Tools je dodavatel vysoce kvalitních obráběcích strojů s výkonnými a snadno ovladatelnými CNC řídicími systémy. Ve Velké Británii jsou jedničkou v prodeji s více 20 000 instalovanými stroji. Výhradním distributorem v Čechách a na Slovensku je společnost REXIM, spol. s r.o., která XYZ Machine Tools zastupuje od r. 2010.

 

Přestože se do té doby jednalo o neznámou značku, našly si stroje XYZ, díky své kvalitě, spolehlivosti a servisnímu zázemí cestu do českých i slovenských výrobních podniků. V dnešní době se počet instalovaných strojů v ČR a na Slovensku blíží dvěma stům.
Široká nabídka obráběcích strojů XYZ začíná u konvenčních soustruhů a frézek přes oblíbené mechatronické CNC soustruhy a frézky s řídicím systémem ProtoTRAK, vertikální frézovací a soustružnická centra s řídicím systémem Siemens, případně Heidenhain až po XL soustruhy s točným průměrem do 2,2 m nebo frézovací centra s pojezdem 3 m v ose X.
Prodej strojů je na vzestupu, přesto britský výrobce nezahálí. V roce 2014 představil zajímavou novinku - mobilní 3osé frézovací centrum 2-OP určené (nejen) pro druhé operace. Centrum kompaktních rozměrů lze pomocí paletového vozíku snadno převážet po dílně a spolu s frézovacím nebo soustružnickým centrem, na kterém probíhá primární výroba, vytvářet pracovní jednotky obsluhované jedním operátorem.
V loňském roce byla rozšířena nabídka frézovacích center o řadu LR (Linear Rail), kterou představují stroje XYZ 500LR, XYZ 750LR a XYZ 1000LR, kde číselné značení určuje posuv v ose X. Tato centra s technologií lineárních vedení splňují nejpřísnější kritéria, kladená výrobcem na výkon a přesnost obrábění, se současně relativně nízkými pořizovacími náklady. Přestože jsou centra řady LR cenově konkurenčně schopná, jejich parametry a výkon je staví v porovnání s konkurencí hodně vysoko.  
Specifikace center řady LR zahrnuje použití posledního řídicího systému Siemens S828D. Jako opce je pak možno pořídit balíček Shopmill Advanced. Centra jsou standardně vybavena vřetenem s 8000 ot/min, s opcí vřetena s vyššími otáčkami. Standardní specifikace dále zahrnuje posuvy ve všech osách do rychlosti 20 m/min, karuselový zásobník nástrojů s 12 nebo 20 nástrojovými pozicemi (v závislosti na velikosti centra; dvě největší centra mohou mít revolverový na 24 nástrojů). Nosnosti stolů jsou: 250, 500 a 800 kg v závislosti na velikosti stroje. Tato specifikace by měla být dostatečná pro pokrytí většiny aplikací v běžné obráběcí dílně.
U příležitosti veletrhu MACH 2018 představila společnost XYZ Machine Tools na svém stánku hned několik premiér. Hlavními klíčovými debutanty byla vertikální obráběcí centra řady HD (Heavy Duty), společně s průkopnickým 5osým obráběcím centrem UMC-5X.
Vedle center využívajících technologii lineárních vedení jsou v nabídce i centra s broušenými kluznými vedeními, nyní označovaná jako HD. Tato řada zahrnuje sedm center, a rozprostírá se od kompaktního centra XYZ 660 HD s posuvem v osách X/Y/Z: 660/450/500 mm až po „super těžkou váhu“ XYZ 3010 HD s posuvy X/Y/Z: 3000/1000/800 mm, kde osa Y je podpírána a vedena šesti kalenými kluznými vedeními pro zlepšení tuhosti a přesnosti. Tato centra jsou nyní vybavena nejmodernějším řídicím systémem Siemens S828D.
Za zmínku stojí zcela nová konstrukce rámu stroje VMC 1100 HD, která poskytuje výjimečnou podporu pro osy X a Y a tím zvyšuje nosnou kapacitu stolu z 800 kg na 1500 kg. Tento nový design zajišťuje, že přesahy stolu jsou omezeny a tuhá konstrukce odlitku z šedé litiny, s kluzným, povrchově kaleným a broušeným vedením a kluznou vrstvou Turcite na protiplochách ještě dále zvyšují pozoruhodné možnosti stroje.  
Vertikální frézovací centra jsou v základu vybavena vřetenem s 10 000 ot./min a silným motorem Siemens s výkonem 25 kW, zásobníkem nástrojů na 24 pozic. Řídicí systém S828D s nadstavbou Shop Mill a spoustou otevřených opcí je nabízen rovněž jako standard. Nabídka volitelného příslušenství zahrnuje např. středové, vysokotlaké chlazení 20 barů, hrablový vynašeč třísek, sondy a další.
V nabídce firmy zůstává široký výběr soustružnických obráběcích center, jako XYZ TC 320 LTY (soustružnické centrum s poháněnou osou Y) a populární soustružnické centrum CT 65, nyní s modernizovaným systémem S828D s dotykovou obrazovkou.  

Stroje XYZ Machine Tool budou k vidění také na tuzemských výstavách, kterých se  společnost REXIM již tradičně účastní. Jde o For Industry v Praze (15.-18. května) a MSV Brno (1.-5. října). Jako výhradní distributor pro Slovensko se letos účastní společnost REXIM také MSV v Nitře (22.-25. května).

Vladimír Čech

 
Publikováno: 31. 5. 2018 | Počet zobrazení: 1647 článek mě zaujal 329
Zaujal Vás tento článek?
Ano