hnv murr

Zelený laser vyřešil problémy s kvalitním a kontrastním značením do plastů

Můžete mít tak výkonný laser, že vám udělá v plastu díry jak v ementálu, můžete mít technického ducha, že byste opravili Apollo 13, můžete mít plnou hlavu nápadů, že by kutil Tim záviděl, ale do vašeho plastu stále nejde udělat kontrastní značení?

 
Pak vám chybí zázračný zelený laser. Existuje široká škála plastů, ale ne všechny lze značit kvalitně a kontrastně standardním vláknovým nebo diodovým laserem. Některé plasty na laserové záření vláknových laserů na vlnové délce 1064 nm nereagují nebo mají špatnou reakci (tavení nebo přepalování), která je dána absorpcí záření vlnové délky. Popřípadě je nutné pro kontrastní značení do plastu přidávat pigment, což má za následek prodražování produktů. Pokud se ale použije zelený laser Solaris e-SolarMark DLG, všechny tyto problémy jsou vyřešeny, neboť zelené světlo velmi precizně a kontrastně značí do velkého množství plastů. Dosáhne se většího kontrastu a bílá je ještě bělejší.
Pomocí zeleného laseru Solaris e-SolarMark DLG na vlnové délce 532 nm se technici v Leonardu vypořádali s problémovým požadavkem zákazníka na velmi kontrastní bílý nápis na černém pozadí u plastových výrobků.
Tyto zelené lasery dosahují krátkého pulsu a vysoké energie ve viditelném spektru světla. Tato kombinace způsobí změnu struktury plastového materiálu a jeho kontrast je ještě více bělejší. Čtečky tak nemají problém se čtením datamatrix kódu. Kontrast je stálý po celou dobu životnosti výrobku. Nápis je odolný chemikáliím, provozním kapalinám a povětrnostním vlivům. Není potřeba žádného spotřebního materiálu, a tak už první značení vydělává.
Zelené lasery Solaris mají velkou budoucnost v nasazení jak v automobilovém průmyslu, tak i v ostatních odvětvích výroby. Studené světlo minimálně poškozuje povrch a nedochází ke karbonizaci a spálení plastu a jeho okolí. Lze tak značit i na materiály, které se nesmí přehřát, jako jsou například polovodičové čipy.
Zelený laser vzniká konverzí laserového paprsku na vlnové délce 1064 nm, který prochází přes „nonlinear optical crystal“ a převádí světlo z IR spektra na viditelné světlo 532 nm, což je polovina z 1064 nm, tedy druhá harmonická ze zdroje laseru. Absorpce zeleného světla je vyšší na spoustě plastových materiálů, ale taky na křemíku, epoxidu nebo vysoce odrazivých materiálech, jako je zlato a měd používající se v elektrotechnice. Zlato a měď jsou velmi reflexní pro vlnovou délku 1064 nm. Reflexe dosahuje až 90 % a tedy jen 10 % výkonu se použije na značení. Naopak zelený laser s 532 nm má absorpci 40 % na mědi i zlatu, proto je vyšší část výkonu použita na značení. Z toho vyplývá vyšší rychlost značení i čistější značení. Zaostřený paprsek zeleného laseru má o 50 % menší stopu než paprsek konvenčního 1064 nm laseru a energetická hustota na 532 nm je také 4x vyšší jak u 1064 nm. Malá stopa paprsku je vhodná pro ultramalé značení, například do velikosti 0,5 mm. Ano, půlmilimetrové značení například při výrobě čipů. Také při značení některých materiálů nedochází k odparu – gravírování, a tedy kontaminaci okolí, což je zase výhoda pro velmi čisté provozy výroby čipů.

Benefity:
•    Velmi kontrastní značení do široké škály plastů
•    Celonerezové provedení laseru
•    Snadná implementace do stávající výroby
•    Snadná ovladatelnost laseru
•    Studené světlo laseru nepoškozující materiál a okolí
•    Velmi malá stopa laserového paprsku
•    Vysoká hustota energie paprsku
•    Značení bez gravírování, a tedy odparu materiálu

Zaujalo Vás dané řešení? Kontaktujte nás, vytvoříme Vám řešení na míru.
 
Publikováno: 30. 5. 2018 | Počet zobrazení: 1666 článek mě zaujal 367
Zaujal Vás tento článek?
Ano