hnv murr

Přesný infračervený 3D skener

Automatický 3D skener není jediným zajímavým zařízením z Fraunhoferových vývojových laboratoří. Na loňském veletrhu Control ve Stuttgartu představili výzkumníci sekce pro aplikovanou optiku a přesné inženýrství (IOF) prototyp nového infračerveného 3D skeneru.

 
Infračervené 3D skenery jsou již využívány ve videohrách, ale zatímco tam jsou schopny např. určit pouze to, zda hráč má ruce ve vzduchu při hraní virtuálního volejbalu, nový 3D snímač je o hodně přesnější. Díky rozlišení 1 milionu pixelů a zpracování dat v reálném čase je vhodný pro řadu aplikací.
„Měřící technika pracuje podobně jako lidské vidění. Nicméně místo dvou očí používáme dvě infračervené kamery. Abychom mohli správně detekovat objekt, promítáme na povrch periodické vzorky s využitím speciálního projektoru pracujícího v pásmu blízkém infračervenému světlu," vysvětluje Stefan Heist z Fraunhofer IOF. Sledují se sekvence v rychlém sledu, aby bylo možné zaznamenat co nejvíce měřicích bodů oběma kamerami. Během několika milisekund propočítá software z obrázků 3D data.
Vzhledem k tomu, že infračervené paprsky jsou pro lidské oko neviditelné, skener měří povrch neviditelně a díky četným bodům měření dosahuje vysoké přesnosti. Umožňuje vytvářet 3D obrazy s vysokým rozlišením (1000 x 1000 px) rychlostí 36 3D obrazů za sekundu. V kombinaci se záběry z barevné kamery vznikají 3D obrazy vysoké kvality. Systém dokáže vytvářet snímky bez přerušení, což vytváří při prohlížení dojem pohybujícího se 3D barevného filmu. Ve srovnání se starými katodovými televizory ukazujícími 25 snímků za sekundu byl každý snímek zdvojnásoben, aby se předešlo rušivému blikání.
Nový infračervený 3D skener pracující neviditelně by mohl najít uplatnění např. v lékařské rehabilitaci nebo by mohl být zajímavý i pro bezpečnostní systémy, kde by umožňoval identifikovat biometrické charakteristiky těla bez rušivých projekcí.
 
Publikováno: 2. 5. 2018 | Počet zobrazení: 1647 článek mě zaujal 379
Zaujal Vás tento článek?
Ano