hnv murr

Diagnostika díky kvalitní technice

Vysoce kvalitní měřicí technika má již řadu let stálé místo i např. v monitorování klimatu v muzeích nebo ve výstavních prostorách. Zde pomáhá při hodnocení stavu a případného poškození památkově chráněných objektů.

 

S pomocí měřicí techniky ALMEMO z produktového portfolia společnosti Ahlborn je např. možné dlouhodobě sledovat, zaznamenávat a vyhodnocovat řadu fyzikálních a jiných veličin. Například teplotu a vlhkost vzduchu v místnosti, povrchovou teplotu, vlhkost materiálu, tepelný tok, koncentrace O2 a CO2 ve vzduchu, mikroklima mezních vrstev, změny trhlin a spár s využitím snímačů pohybu nebo záznam a vyhodnocování dat o počasí včetně globálního záření. Stejně tak lze ale sledovat např. počty návštěvníků nebo periodicky se opakující události, jako třeba cykly vytápění či otvírání dveří.
Měřicí signály mohou být využívány i k regulaci topných a ventilačních systémů pro stabilizaci klimatu v místnostech s nástěnnými či stropními malbami a vzácnými freskami. Díky možnosti zesíťování jednotlivých přístrojů je s ohledem na rozložení měřicích míst v různých místnostech s následným centrálním zpracováním a sdílením naměřených hodnot dosaženo vysoké flexibility.
Jednotlivé měřicí přístroje mohou být propojeny přes síť ALMEMO (RS422), přes Ethernet nebo dLAN, příp. bezdrátově pomocí WLAN nebo Bluetooth. Pro obtížně přístupná měřicí místa je zde možnost bezdrátového připojení senzorů. Naměřené hodnoty mohou být uloženy přímo na místě, nebo přeneseny přes GPRS nebo DSL modem na vzdálený počítač.
Pro sběr a zpracování dat byl vyvinut speciální software AMR WIN Control, který umožňuje také pohodlné programování přístrojů ALMEMO. Naměřené hodnoty lze uložit, matematicky zpracovat, vytisknout či exportovat k dalšímu zpracování (i online). Z takto získaných, resp. vypočítaných veličin lze odvodit alarmové stavy a provádět řízení.

Senzory pro analytickou chemii
V oblastech analytické chemie a chemického inženýrství je kladen stále větší důraz na shromažďování a dokumentování dat. Zejména při vývojových procesech se získávání dat stalo nezbytnou součástí, aby bylo možné metrologicky zjistit a optimalizovat reakci a vlastnosti nových produktů.
Společnost Ahlborn nabízí komplexní produkty zahrnující vizualizaci a ukládání stávajících senzorů. Uchovávání dat s více než 100 měřicími místy není neobvyklé, takže menší procesy mohou být velmi snadno pokryty i pomocí jednoduchých zařízení. Je možné i nepřetržité monitorování produktu.
Například malá kapesní zařízení jsou snadno použitelné přístroje s automatickou detekcí senzorů, což umožňuje laboratornímu technikovi připojit k měřícímu zařízení zcela odlišné senzory a okamžitě zahájit měření bez dlouhého programování. Interní paměť zařízení se zobrazuje pomocí softwarového programu. Prostřednictvím inteligentní zásuvky ALMEMO lze jako paměťové médium použít i SD kartu. Ahlborn nabízí také bezplatný konfigurační program a online software.

Radek Buřil

 
Publikováno: 27. 4. 2018 | Počet zobrazení: 1535 článek mě zaujal 356
Zaujal Vás tento článek?
Ano