hnv murr

Unikátní digitální řešení ABB Ability

Společnost ABB zve návštěvníky do své expozice číslo 4.08 v hale P brněnského výstaviště na veletrhu AMPER 2018. Vzhledem k tomu, že firma patří k technologické špičce a je průkopníkem digitálních řešení, nebudou v expozici chybět unikátní digitální řešení ABB Ability, jimiž chce ABB podpořit přechod výrobního procesu u zákazníků do světa digitálních technologií.

 

Digitální řešení budou představena v rámci tří specializovaných bloků. První bude věnován softwaru ABB Ability Manufacturing Operations Management (MOM). Toto řešení vychází z aktuální potřeby průmyslových firem zdokonalovat a optimalizovat výrobu a způsob řízení podniku. Představuje komplexní rozsah aplikací pro střední a vyšší management.

MOM - efektivní řešení snižující náklady
Vše je řešeno v blízkosti fyzických procesů ve výrobě a zároveň propojeno s podnikovými systémy ERP. MOM tak zpracovává a analyzuje velká data získávaná z nejrůznějších zdrojů uvnitř podniku, která převádí do detailních a přesných informací. Tyto informace pak umožňují řídicím pracovníkům nejen přijímat správná rozhodnutí, rychle a pohotově reagovat na nastalé situace, ale také připravovat a realizovat plány, optimalizovat výrobu a neustále ji zlepšovat.  
MOM nabízí mnoho modulů efektivního řízení. Ty jsou zaměřeny na všechny klíčové oblasti, tedy na podnikové procesy (process intelligence), výrobu (production intelligence), výrobní činnosti a plánování výroby (MES), ale také na sledování spotřeby energií (energy management).  
Aplikace softwaru MOM přináší firmám nemalé výhody. Vedle zvýšení celkové efektivnosti zařízení v průměru o 10-20 % dochází k výraznému snížení odpadu z výroby (42 %) či snížení administrativních nákladů o 47 % díky automatizaci rutinních operací.

Digitální řešení budoucnosti?
Ve druhém bloku představí ABB pokročilé služby, jako jsou ABB Ability Connected Services, Web Services, Alarm Management, Service Port a Smart Sensor.
Například Connected Services obsahuje 5 služeb (monitorování a diagnostika stavu, správa zálohování, dálkový přístup, posouzení instalované báze a optimalizace robotu), které lze upravit na míru potřebám zákazníků. Tyto služby jsou dostupné jak pro nové, tak již nainstalované roboty ABB a jsou poskytovány prostřednictvím webové aplikace MyRobot.
Aplikace Web Services je určena pro roboty a v reálném čase vizualizuje základní stav robotů propojených pomocí vnitropodnikové sítě. Aplikace Robot Web Services umí propojit několik robotů a ukázat jejich momentální stav prostřednictvím jednoho vizualizačního panelu, což může být mobil, tablet nebo i obyčejné PC.  

Prediktivní diagnostikou k optimalizaci Opex
Alarm Management je systém určený pro identifikaci a analýzu vzájemných návazností velkého množství alarmů, které jsou generované řídicími systémy prakticky všech technologických odvětví. Tento systém sbírá a vyhodnocuje data a generuje reporty, které jsou k dispozici všem požadovaným zaměstnancům. Systém se řídí normou EEMUA 191.
Pod názvem ServicePort se ukrývá bezpečná platforma, která sleduje stav a výkonnost procesního řízení. To vše pak umožňuje uživatelům zvýšit produktivitu a kvalitu řízení procesů a eliminovat její nedostatky. Analyzuje a rozděluje data s ohledem na instalovaný hardware, ale také s ohledem na softwarové vybavení, řídicí smyčky, a dokonce i kybernetickou bezpečnost.

Řešení oceněné Zlatým Amperem
Inovativní a inteligentní řešení ABB Ability Smart Sensor bylo poprvé představeno v roce 2016 na veletrhu v Hannoveru. V roce 2017 při své české premiéře získalo prestižní ocenění Zlatý Amper. Tento chytrý senzor umožňuje nepřetržité monitorování stavu nízkonapěťových asynchronních motorů a poskytuje nejdůležitější informace o jejich chodu (vibrace, teplota apod.). Sofistikované analytické postupy mění získaná data v poznatky, které mohou pomoci snížit prostoje motorů až o 70 %, prodloužit jejich životnost o 30 % a snížit odběr elektrické energie až o 10 %.

Nástup nové generace digitálních řešení
Součástí třetího bloku je jedno z prvních řešení ABB Ability spuštěné na platformě Azure, Asset Health Center, a demo EcoSuite.
Asset Health Center představuje řešení nové generace pro řízení výkonu instalovaných zařízení na úrovni zařízení. Na českém trhu je přístupné od ledna 2017 a využívá prediktivní a preskriptivní analytické nástroje a modely. Ty jsou přizpůsobeny zákazníkovi ke zjišťování potřeby údržby a stanovení priorit údržby na základě pravděpodobnosti poruch a důležitosti zařízení v kritickém procesu.

Demo EcoSuite je určeno zákazníkům, kteří chtějí mít kdykoliv jasný přehled o dění v jejich závodech, aby tak mohli snadno identifikovat mezery a možnosti optimalizace řízení průmyslového podniku. Umožňuje tak plné propojení reálných dat přímo s manažerskými KPIs.
Pro více informací na: http://new.abb.com/cz/amper2018

 
Publikováno: 26. 4. 2018 | Počet zobrazení: 1677 článek mě zaujal 347
Zaujal Vás tento článek?
Ano