hnv murr

Kovosvit MAS sází na automatizaci

Z původního projektu Automatizace, které se v Kovosvitu MAS věnují od roku 2013, vznikla samostatná divize MAS Automation. Zatím jsou tržby divize v porovnání s obratem celého Kovosvitu nevýznamné, ale pro letošní rok jsou naplánované dvojnásobné oproti loňskému roku. Že je automatizace na vzestupu, dokládá průměrný růst divize o dvě třetiny ročně.

 

Historicky první zakázkou, kterou rodící se divize MAS Automation realizovala, byla výrobní linka s jedním robotem, který obsluhoval šest frézovacích center. V provozu je od roku 2015 ve firmě JK nástroje v Podolí nedaleko Uherského Brodu. Linka je ovládána robotem, který mezi centry jezdí na lineárních vedeních a do strojů zakládá materiál i nástroje.
Mezi další významné zakázky patří například linka na výrobu výfuků pro firmu Magneti Marelli, která v Polsku vyrábí výfuky pro automobily značky Audi nebo automatizovaná linka na výrobu elektromotorů pro firmy Juli Motorenwerk z Brna. Rozsahově menší zakázkou, zato však významnou referencí bylo pro Kovosvit MAS robotizované pracoviště pro jihlavskou společnost Bosch Diesel.
„Tyto reference nám velmi pomáhají. Poptávku ale určuje hlavně situace na trhu. Firmy rostou, navyšují kapacitu výroby a potýkají se s nedostatkem technicky vzdělaného personálu. My jsme jim schopni díky robotizaci pomoci k navýšení výroby zhruba o 30 % bez nároků na další obsluhující personál,“ popisuje hlavní přínos divize MAS Automation pro zákazníky Kovosvitu její ředitel František Pivec.

Zájem o automatizaci sílí
V nabídce divize MAS Automation jsou tři základní produkty. Jednak jde o standardizovanou automatizaci, která je začleněna jako výsledný produkt do designu stroje, dále jsou v portfoliu Kovosvitu malé robotizované buňky a konečně automatizované výrobní linky, které jsou pro zákazníky realizovány na klíč. Komunikaci mezi jednotlivými stroji, roboty, kamerami a ostatními zařízeními plně zajišťuje software „MADAM“ vyvinutý odborníky v divizi MAS Automation. Software řídí všechny procesy a datové toky celých výrobních linek.
„Evidujeme jednu až dvě poptávky týdně. Od uvedení automatizace na trh máme průměrně 65% nárůst tržeb za rok, přičemž letošní plán máme již z velké části pod smlouvou. Jsme rádi za důvěru, kterou jsme ve firmě dostali, když se automatizace v Kovosvitu zrodila a potřebovala dotovat. Na začátku jsme na uzavření jedné zakázky potřebovali vypracovat několik desítek nabídek. To se již změnilo a hlavní je, že nyní již firmě generujeme zisk,“ pochvaluje si situaci František Pivec.

Konkurenční výhodou Kovosvitu na českém trhu je, že tento tradiční podnik ze Sezimova Ústí je jediným českým výrobcem obráběcích strojů, který má současně vlastní divizi automatizace. Díky tomu je schopen řešit zakázky komplexně, protože disponuje tím hlavním: obráběcími stroji i automatizací z vlastní produkce. Díky hodnotným referencím i potřebnému know-how k realizaci různě komplikovaných projektů již divize MAS Automation eviduje poptávky ze zahraničí, např. z Rakouska, Německa, Švédska, Polska, Ruska a dalších zemí.

Automatizace lidskou práci nahrazuje, ale nebere
Podle ředitele MAS Automation jsou liché obavy, že tam, kde podniky začnou masivně investovat do automatizace a robotizace, tam se zároveň začne propouštět. „U robotizace mají všichni tuto představu, ale ona to vůbec není pravda. Díky robotizaci jsme schopni u zákazníka navýšit výrobu zhruba o 30 %, a tak investor snadno hledá návratnost investice. Zároveň je třeba si uvědomit, že do robotizace nebude investovat žádná firma, která nemá peníze. Pokud má kapitál a zakázky, ale nemůže najít nové zaměstnance, rozhoduje se pro automatizaci, aby mohla navýšit výrobu bez potřeby dalších pracovníků,“ říká František Pivec.
Poptávka ze strany firem v posledních letech sílí, rostou také možnosti, které automatizace nabízí. Zároveň s tím se ale také zvyšují nároky zákazníků. Divize MAS Automation proto stále rozšiřuje svou nabídku řešení, které vždy staví na klíč dle konkrétních potřeb klienta. Nově dodávané linky jsou již vybaveny vyspělým kamerovým systémem. Operátor tak pouze zaveze k lince paletu s materiálem. Robot si materiál na paletě sám najde a společně s „MADAM“ se postarají o další technologický proces.
Cílovým stavem pak většinou bývá, aby automatizace v lince dokázala bez zásahu člověka materiál založit do strojů, obrobit, odjehlit, změřit, označit, případně nalakovat a umístit mezi hotové obrobky. Výsledek výroby pak nadřazený software „MADAM“ reportuje managementu firmy včetně protokolů o měření, přičemž aktuální stav výroby je možné vzdáleně analyzovat přes internet.
„Lidská práce se v takovém případě u plně automatizované linky může zúžit na programování strojů, manipulaci se surovým materiálem a s hotovými obrobky, což většina zákazníků ocení především v dnešní době citelného nedostatku pracovníků na trhu,“ doplňuje František Pivec, který loni díky rostoucí poptávce opět navýšil počet pracovníků ve svém týmu.
Právě automatizace patří mezi základní směry, na něž Kovosvit ve výhledu do budoucnosti spoléhá. Kromě toho se zaměřuje na facelift strojů z vlastní produkce i uvádění novinek na trh. Loni tak například představil obráběcí centra MCU450, MCV800 a strojem WeldPrint 5X dokumentoval zvládnutí technologie 3D tisku z kovu. Kromě toho vyvinul vlastní vřeteno, kterým začal osazovat stroje, čímž snížil svou závislost na dovozu této klíčové komponenty.

Automatizace také na Zákaznických dnech
V termínu od 11. a 12. dubna se v Kovosvitu uskuteční již tradiční Zákaznické dny a mezi prezentovanými stroji nebude chybět ani produkt z divize MAS Automation. Představí standardizované robotizované pracoviště k produkčním soustruhům Kovosvitu. Dále Kovosvit představí dvě produktové novinky.

První z nich bude stroj MCV 800 QUICK, který byl poprvé představen na MSV Brno 2017. Toto tříosé vertikální obráběcí centrum nahrazuje velmi úspěšný model MCV 754 QUICK. Největší benefity předváděného stroje jsou zmenšené zástavbové rozměry, zvětšené obráběcí prostory a rozjezdy v jednotlivých osách, nástrojové vřeteno 12 000 ot/min, ergonomický ovládací panel s novým řídicím systémem Heindenhain TNC 620.
Druhou novinkou bude stroj MCU 700, který prošel významným faceliftem. Byly vylepšeny jeho ergonomické vlastnosti, kompaktnost a uživatelský komfort. Tento stroj bude k vidění poprvé právě na Zákaznických dnech. Chybět nebude ani stroj Weldprint 5X, který byl na MSV 2017 v Brně oceněn zlatou medailí.

Jaroslav Martínek

 
Publikováno: 26. 4. 2018 | Počet zobrazení: 2001 článek mě zaujal 385
Zaujal Vás tento článek?
Ano