hnv murr

Když jde o výkon, efektivitu a spolehlivost

Řadu zajímavých novinek pro třískové obrábění představila nedávno i společnosti NACHI Europe. Mezi nimi jsou např. univerzální vrtáky Aquadrill EX-VF se stabilními karbidovými vložkami nebo výkonné a spolehlivé závitořezy řady Hyper Z.

 

Nové vrtáky řady Aquadrill EX-VF jsou k dispozici s průměry od 14 do 32 mm pro hloubku vrtání 1,5 x D, 3 x D, 5 x D a 8 x D. Vkládání břitu s úhlem 140° je k dispozici až do 20 mm průměru vrtáku v krocích po 0,1 mm, pro větší průměry pak v krocích po 0,5 mm. Vkládání břitu s úhlem 180° je k dispozici standardně v krocích po 0,5 mm, jiné průměry jsou pak na vyžádání. Tyto vrtáky spolehlivě zvládají rychlost posuvu 0,2 až 0,3 mm na otáčku a rychlosti od 30 do 100 m/min u měkké oceli, konstrukční oceli, oceli tepelně zpracované a s vyšším zpevněním, stejně jako bezproblémově fungují i v litině.

Výhodné, produktivní a spolehlivé
Vrtáky Aquadrill EX-VF se ukázaly jako výnosnější, přesnější a vykazující delší trvanlivost než běžné vrtáky z karbidu, zejména pro vrtání větších průměrů. Mají vyměnitelné, potažené karbidové vložky, které jsou umístěny ve štěrbinách ve tvaru písmene V. Vložky upevněné dvěma šrouby lze proto rychle a snadno měnit. Optimalizované řezné hrany minimalizují požadovaný točivý moment a výkon při vrtání velkých otvorů a v kombinaci se sofistikovanými povlaky jsou extrémně trvanlivé a odolné proti opotřebení. Podle výrobce umožňují v porovnání s vložkami konkurentů dosahovat až o 30 % delší životnosti nástroje.
Díky čistému a zjednodušenému provedení žlábků mohou třísky odcházet naprosto hladce. Chladicí mazivo je vedeno vnitřními chladicími kanálky ze základního tělesa přímo na vložky. Přesně tvarované trysky ho vedou na řezné hrany a vynucují účinné chlazení a lepší odvod třísky. Dokonce i při vysokých rychlostech jsou vrtáky řady Aquadrill EX-VF mimořádně stabilní.
Vložené typy s úhlem 180° nabízejí i četné zvláštní výhody: mj. mohou vrtat i na nerovných a nakloněných plochách nebo přesně vycentrovat a dokonale vyrovnat válcové otvory až trojnásobného průměru bez předvrtání. Kromě toho minimalizují otřesy v průchozích otvorech, čímž snižují čas a náklady na konečnou úpravu a odstraňování otřepů. V slepých otvorech vytvářejí vrtáky s úhlem 180° ploché dno. Během následného vrtání může nástroj generovat závit s mnohem delší použitelnou délkou. Závity s vysokým zatížením lze přitom vyrábět i v obrobcích s tenkými stěnami - to se uplatňuje např. u obrábění tlakových odlitků pro motory a výrobě ozubených kol.
Navíc jsou vrtáky díky výměnným vložkám mimořádně ziskové. Po dosažení limitu opotřebení musí být výměna vložky zachována. Vložky samozřejmě zapadají do každé základny bez ohledu na bodový úhel (140° a 180°), což výrazně snižuje náklady zvláště při vrtání větších průměrů.

Vysoce spolehlivé řezání závitů
Předčasné opotřebení, poškození řezných hran nebo zlomení nástroje způsobují nákladné posloupnosti, zejména při řezání závitů. Velmi často jde o finální obráběcí operace, kdy obrobky prošly celým procesem obrábění a přidaná hodnota je již dosažena. Obrobek ale nesmí obsahovat špatné závity, takže poškozený závit musí být opraven, což způsobuje časově náročné a nákladné zpoždění v celém výrobním procesu. Pokud není možné poškozený závit opravit, musí být obrobek odstraněn jako zmetek a dodán nový polotovar, který musí být následně opět opracován ve všech výrobních krocích. Proto spolehlivé a odolné závitníky Nachi s dlouhou životností - řada HyperZ - rozhodujícím způsobem přispívají k ziskovým výrobním procesům.
Nástroje pro řezání závitů řady HyperZ se svými speciálními břity jsou odpovědí firmy Nachi na požadavky výrobců na dosažení nejvyšší spolehlivosti procesu. Stabilní, dobře usazené ostré hrany zabraňují poškození a předčasnému opotřebení, takže tyto závitníky při nízké až střední rychlosti dosahují až třikrát delší životnost nástroje při zajištění maximální spolehlivosti procesu. Speciálně při těžkých řezných podmínkách mohou dosáhnout více než dvojnásobku životnosti ve srovnání s konkurenčními nepovlakovanými nebo dokonce i povlakovanými alternativami.
Inovativní design zajišťuje spolehlivé přetržení třísky a její odstranění. K hladkému odstranění třísek přispívá i speciální povrchová úprava, která už prokázala své přednosti v konstrukci broušení. Díky kombinaci sofistikovaných vlastností zaručuje řada HyperZ nejvyšší spolehlivost procesu a odolnost proti opotřebení při nízkých a středních rychlostech od 5 do 20 m/min. Tyto extrémně spolehlivé nástroje jsou univerzálně vhodné pro zpracování široké škály materiálů v širokém rozmezí pevnosti a tvrdosti. Tím mohou stroje zpracovávat dlouhé třískové oceli, jako jsou stavební oceli, stejně jako tepelně zpracované oceli. Díky kombinaci vynikajících vlastností jsou zmíněné nástroje vhodné např. pro pracoviště, kdy jsou na strojích často měněny různé materiály.
Standardně nabízí Nachi bodové a spirálové závitníky, k dispozici jsou typy pro všechny druhy nástrojů metrické i imperiální měrné soustavy o Ø 3 až 24 mm. Výhledově přibudou i speciální typy nástrojů řady HyperZ pro strojní nerezovou ocel.

 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1558 článek mě zaujal 317
Zaujal Vás tento článek?
Ano