hnv murr

Se žralokem ve znaku

„Žralok zuby, má jak nože…“ hlásá proslulá píseň Miloše Kopeckého z Brechtovy divadelní hry Žebrácká opera, v němž ztvárnil elegantního krále londýnského podsvětí Mackieho Messera, a stylizovaná silueta impozantního mořského dravce charakterizuje i řadu speciálních nástrojů firmy Dormer.

 
Řada Shark Line zahrnuje speciální strojní závitníky do různých materiálů, a program nesoucí toto označení byl letos rozšířen o dvě nové konstrukce. Díky jedinečné kombinaci substrátu, povlaků a konstrukčních prvků nabízí tato oceňovaná řada vysokou úroveň procesní bezpečnosti a výkonnosti při obrábění nejrůznějších materiálů. Každý závitník je označen na stopce barevným pruhem, který definuje materiály, pro něž je vhodný, což výrazně zjednodušuje volbu nástrojů a omezuje riziko použití nevhodného řešení.
Nejnovějšími přírůstky programu Shark Line jsou závitníky se žlutým pruhem, určené pro konstrukční uhlíkaté a nízkolegované oceli (E412) a s modrým pruhem, které slouží k obrábění korozivzdorných ocelí (E414). Oba nové závitníky mají úhel spirálové drážky 48°, díky čemuž je odvod třísek hladší a rychlejší. Tyto závitníky jsou tak ideální pro výrobu závitů v hlubokých slepých otvorech o rozměrech až 3×D. Odvod třísek dále usnadňuje zúžení průměru, díky němuž se snižuje vylamování u posledních závitů. Tento prvek rovněž snižuje točivý moment při zpětném chodu závitníku, což na oplátku prodlužuje životnost nástroje.
Speciální třírádiový profil s konstantním úhlem čela po celé délce štěrbiny zaručuje lepší řezné vlastnosti a brání hromadění třísek. Díky tomu se následně zvyšuje produktivita, neboť dochází k menšímu počtu odstávek.
Mezi další materiály, které řada Shark pokrývá, patří červený pruh pro legované oceli, zelený pro hliník a bílý pro litinu. Všechny závitníky Shark se vyrábějí z unikátní speciální zušlechtěné nástrojové oceli vyráběné pomocí práškové metalurgie, která je odlišná od všech ostatních ocelí typu HSS-E-PM. To umožňuje, jak zdůrazňuje výrobce, dosáhnout nepřekonatelné kombinace houževnatosti a hranové ostrosti.
 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1568 článek mě zaujal 355
Zaujal Vás tento článek?
Ano