Aimtec hnv murr

Tungaloy posiluje svou nabídku pro ekonomické obrábění

Ani v době charakterizované vzrůstajícím podílem moderních hi-tech speciálních materiálů neztrácí na významu klasické třískové obrábění. Snahou průmyslových výrobců je dosáhnout i v oblasti standardních obráběcích operací co nejpříznivějších nákladů a získat tak výhodu nad konkurencí.

 

Na to samozřejmě reagují i výrobci nástrojů. Japonská společnost Tungaloy např. posiluje svoji zavedenou ekonomickou řadu nástrojů ISO-EcoTurn - systém nástrojů a destiček s nejlepším poměrem ceny a výkonu pro soustružení - a přidává do ní nová tělesa a destičky typu VNMG. Rozšíření doznal i sortiment monolitních karbidových fréz SolidMeister.

Pro efektivní soustružení…
Soustružnické destičky řady ISO-EcoTurn jsou maximálně hospodárné díky jejich menší velikosti. Zachováním geometrie utvařečů a tloušťky destiček, jež je běžná u standardních ISO destiček, mají tyto ISO-EcoTurn destičky stejný řezný výkon při hloubce řezu až do 3 mm. V běžné praxi se lze setkat s konkurenčními ekonomickými destičkami, které jsou však zmenšené včetně jejich tloušťky, což přináší některé problémy s jejich výkonem. Destičky ISO-EcoTurn se standardní tloušťkou, kde se výrobci podařilo díky redukci karbidového materiálu snížit výrobní náklady bez negativního dopadu na výkonnost destiček, jsou proto ideálním ekonomickým nástrojem se zachováním odolnosti proti lomu.
Nové VNMG destičky a držáky doplňují již zavedenou řadu ISO-EcoTurn a nabízí tak ucelené ekonomické řešení pro soustružení. Destička VNMG1204 nepřináší pouze lepší hospodárnost díky zmenšené velikosti, ale také umožňuje použití nástroje pro vnitřní soustružení již od Ø 32 mm, zatímco běžná destička VNMG1604 umožňuje vnitřní soustružení až od Ø 37 mm. Půlcentimetrový rozdíl v provozních parametrech tak představuje významnou výhodu této produktové novinky.
Destičky jsou dodávány na trh v karbidu řady T9100 s CVD povlakem pro soustružení oceli, T6100 a AH600 pro soustružení korozivzdorných ocelí a dále také v cermetových provedeních NS9530 a GT9530. Geometrie utvařečů, jež jsou zde na výběr, zahrnují utvařeče TSF pro dokončování oceli, TM pro střední obrábění oceli, SS pro dokončování korozivzdorné oceli či SM utvařeč pro střední obrábění korozivzdorné oceli. Novinky v této nástrojové řadě představují také tělesa pro vnitřní a vnější soustružení či držáky s Capto rozhraním. V nabídce je také TungTurn-Jet systém pro vnitřní soustružení či Capto rozhraní s možností vysokotlakého chlazení a vylepšení kontroly třísek a zvýšení životnosti nástroje.  

… i vylepšené frézování
K rozšíření sortimentu došlo v nabídce značky Tungaloy i u monolitních karbidových fréz SolidMeister. Důvodem je, že ve většině průmyslových odvětvích dochází ke zmenšování vyráběných součástí a jejich následnému obrábění v sestavách. Tyto díly jsou často vyráběny z různých materiálů, včetně žáruvzdorných slitin a při jejich výrobě jsou ve velké míře využívány právě monolitní karbidové frézy se specifickou geometrií. Tungaloy Corporation proto připravila pro své zákazníky rozšíření takto významného sortimentu, kam právě nástroje řady SolidMeister patří. Tyto monolitní frézy jsou vhodné pro celou řadu různých aplikací a zahrnují jak standardní 90°, tak i kulové provedení. Dále také hrubovací geometrie s označením ShredMeister, kombinované frézy FinishMeister s výkonem hrubovacích fréz při dosažení vynikajícího povrchu a snížení počtu operací, VariableMeister s vynikající antivibrační geometrií a také FeedMeister pro frézování malou hloubkou řezu a vysokým posuvem, či řada ECOMeister.
Nejde však o jedinou posilu v portfoliu segmentu standardních nástrojů značky Tungaloy. V reakci na požadavky trhu a potřebu vyšší výkonnosti byl výrazně rozšířen i produkt VariableMeister, který je vhodný pro velkou hloubku a šířku řezu a obrábění při dlouhém vyložení. Dále pak byly rovněž významně posíleny frézy s vysokou hustotou zubů a nástroje, které jsou speciálně navrženy pro titanové a hliníkové slitiny.

Ing. Michal Karkoš

 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1746 článek mě zaujal 375
Zaujal Vás tento článek?
Ano