hnv murr

Bez jaderné energie se svět zatím neobejde

Na přelomu října a listopadu proběhla třídenní mezinárodní konference IAEA v Abú Dhabí, na které velvyslanci z 67 členských zemí diskutovali o výzvách pro jadernou energetiku ve 21. století. Z jednání vyplynulo, že jaderná energetika bude přes řadu problémů, s nimiž se nyní potýká, hrát v budoucích letech v rámci světové energetiky stále významnou roli.

 
Bez růstu jaderné energetiky nebude možné splnit klimatické cíle Pařížské dohody. K tomuto závěru došli účastníci konference Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA International Atomic Energy Agency), v jejímž finálním shrnutí se konstatuje, že jaderná energie je důležitým zdrojem pro státy, které chtějí zajistit svou energetickou bezpečnost, zmírnit dopady globálního oteplování a snížit znečištění ovzduší. „Všechny země - rozvinuté i rozvíjející se - potřebují dostatek energie pro zajištění hospodářského růstu a potírání klimatických změn. Nicméně bude zapotřebí větší využití jaderné energie k tomu, aby byla zajištěna trvalá dodávka elektřiny pro moderní ekonomiky, pokud země chtějí splnit cíle pro emise skleníkových plynů, které si stanovily v Pařížské dohodě,“ uvedl generální ředitel IAEA Yukiya Amano.
K dosažení klimatických cílů je ale třeba značný růst využívání jaderných elektráren, kterému brání neochota investovat do výstavby těchto zařízení. „Jsem si celkem jistý, že bez výstavby 20 až 30 jaderných elektráren ročně nemůžeme naše závazky týkající se klimatu splnit,“ prohlásil Michail Chudakov, generální tajemník IAEA.
Za jeden ze způsobů, jak podpořit tento růst, považuje IEAE zařazení jaderných zdrojů na seznam podporovaných čistých zdrojů energie, což ale v současné době dělá méně než 10 zemí. Řada států si naopak v důsledku jaderných havárií v minulosti stanovila jako program pro budoucí roky odklon od jaderné energetiky a snaží se ji nahradit stejně jako energetiku založenou na využití fosilních paliv výrobou z obnovitelných zdrojů. Vyřazování jaderných elektráren z provozu však často vedlo paradoxně k posilování uhelných elektráren, které musely výpadky z jaderných zdrojů nahradit, vzhledem k nestabilnímu výkonu fotovoltaických a větrných elektráren, který způsobuje kvůli omezeným možnostem regulace problémy v přenosových sítích.

 
Publikováno: 1. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1789 článek mě zaujal 373
Zaujal Vás tento článek?
Ano