hnv murr

2018 - Jubilejní rok Okumy

Když v roce 1898 založil pan Eiichi Okuma společnost, netušil, že stejný název ponese na stejném místě v japonské Nagoyi i podnik o více než sto let později. Na rozdíl od jejich současných produktů nebyly stroje Okuma v rané fázi využívány k uspokojení požadavků průmyslových odvětví. Důvod: Eichii Okuma nebyl spokojen s kvalitou nudlí a dostupných strojů na jejich výrobu v té době. Než aby se s tím smířil, rozhodl se zkonstruovat  a vyrobit to, co nebylo dosud k dispozici v kvalitě, kterou si představoval.

 

Není bez zajímavosti, že stejně jako před 120 lety je prášek výchozím materiálem, který tehdejší i současné stroje Okumy zpracovávají. Na začátku se jednalo o mouku, dnes se do hry dostávají nejrůznější ušlechtilé kovy rovněž v práškovém stavu.

Duch tvořivé činnosti a neustálého zlepšování je od té doby hnacím elementem společnosti. V průběhu let motivovala tohoto výrobce plnit stále se měnicí požadavky času. Když společnost Okuma začala v roce 1904 vyrábět obráběcí stroje, ihned se podílela na výrobě jednoho z prvních japonských osobních automobilů (Atsuta-Go) a výrazně zlepšila dosavadní kvalitu soustruhů, vrtaček a brusek. Brzy následovaly nové typy obráběcích strojů a po 2. světové válce i první NC řízení, která nahradila ruční řízení digitálním ovládáním. Vlastní vývoj strojů a řídicích a ovládacích prvků vždy vyráběných výhradně společností Okuma připravilo cestu pro nástup inteligentních technologií současné společnosti. Bez nich nelze plnit současné požadavky na trvalé zvyšování produktivity a hledání nových způsobů a optimálních podmínek obrábění.

Snaha po naplnění počáteční filozofie společnosti Okuma, tj. podpora tvořivé činnosti a neustálé zlepšování, vedla v roce 2017 k otevření již druhé plně automatizované inteligentní továrny Dream Site 2 v hlavním japonském závodě, zajišťující produkci malosériové výroby s produktivitou na stejné úrovni jako v hromadné výrobě.
Dějinným milníkem v historii Okumy se pak stává zařazení hybridních strojů do výrobního programu jubilejního roku, spolu se systémy pro automatizaci výroby. Řada LASER EX víceúčelových strojů a systém „Smart Factory Solutions” jsou koncipovány jako možné řešení a současně i otevření potenciálu Průmyslu 4.0 pro uživatele výrobní techniky po celém světě. Okuma tak znovu zahajuje   revoluci obrábění a „otevřené možností" pro všechny.

Kritéria světové třídy obráběcích strojů v roce 120. výročí založení firmy OKUMA

Tak jako je tomu u nemnoha dalších výrobců výrobní techniky, stroje řady Okuma LASER EX nabízejí to nejlepší ze dvou současných strojírenských výrobních procesů: obrábění - odebírání materiálu, a aditivní proces - stavbu přidáváním materiálu.
Současné špičkové obráběcí stroje zvládají procesní intenzivní soustružení, frézování, broušení, přesné laserové kalení, tvrdé povlakování, laserové nanášení materiálů s vysokým rozlišením (LMD), tepelné zpracování a opravy dílů navařováním - to vše v jediném obráběcím stroji. V jubilejním roce Okumy budou nabízeny řady LASER EX vycházející z 5osých svislých center řady Okuma MU a dále  vycházející ze soustružnických center řady Okuma Multus U.
Opravy vstřikovacích forem lze nyní provádět jednoduše na jediném stroji s laserovým nanášením kovu (Laser Metal Deposition - LMD).
Jako jeden z prvních strojů „done-on-one" česky „zhotoveno najednou“, má  5osé vertikální obráběcí centrum Okuma MU-6300V LASER EX schopnost stabilní práce s laserem, jako je např. laserové nanášení kovů (LMD) nebo tepelné zpracování obrobků velikosti až do Ø 830 mm.
Spolehlivý a výkonný laserový systém TRUMPF TruDisk a jeho optika umožňuje plynulé řízení fokusace bodů v rozsahu od  0,4 do 8,5 mm průměru. To je předpoklad aditivní výroby v jak vysoce produktivní, tak i velmi přesné ve vysokém rozlišení.
Centrum MU-6300V LASER EX může používat až čtyři různé kovové prášky pro stavbu součástí pomocí LMD nebo pro účely povlakování a je schopno automaticky přepínat prášky i během vlastního procesu. Změna trysky není nutná. Pomocí LMD lze takto zhotovit i komplexní díly, jako jsou inconelové turbínové lopatky s integrovanými chladicími kanály. Díly pak mohou být dokončeny obrobením na stejném stroji v požadované přesnosti a jakosti povrchu. Víceúčelové obráběcí stroje tak získávají a kombinují funkce a procesy, které nelze provádět  pouhým konvenčním obráběním.



Možnosti stroje dále zahrnují procesy jako jsou soustružení, frézování, broušení, oddělení zadřených  dílů, povlakování, následné opracování a dokončení broušením. Složité opravy forem lze tak snadno provádět na jediném obráběcím stroji, který kombinuje běžné obrábění a aditivní technologie.

Víceúčelové soustružnické centrum Okuma MULTUS U5000 LASER EX disponuje vřetenem s krouticím momentem 1,413 Nm, který zaručuje stabilní podmínky hrubovacích operací při nízkých otáčkách vřetena. Tento víceúčelový stroj je konstruován pro obrábění středně velkých rotačních  součásti o Ø do 650 mm, stejně jako pro práci s těžkoobrobitelnými materiály, jako jsou slitiny titanu a Inconel používaných v leteckých a kosmických součástech.
Pro komplexní opracování součástí, od polotovaru až do konečných tolerancí, zahrnují široké možnosti stroje také dokončovací broušení i obrábění ozubení odvalovacím frézováním nebo loupáním obrážecím kolečkem. Stejně jako ostatní modely LASER EX společnosti Okuma je i model MULTUS U5000 LASER EX vybaven vysoce kvalitním laserovým zařízením TRUMPF TruDisk. Technické parametry stroje uvádějí rovněž kalení laserem pomocí speciální optiky. Jde o výkonný proces, který je rychlejší a způsobuje mnohem menší deformace než konvenční tepelné zpracování. Výsledkem je dramatické zvýšení přesnosti a výrazně vyšší výkon.
Kromě výše uvedených zcela nových výrobních zařízení si Okuma v jubilejním roce své existence naděluje i nová výrobní zařízení pro produkční obrábění se zakomponovanými automatizačními systémy. Jsou cíleny na hromadnou výrobu s vysokými požadavky na rychlost, přesnost a spolehlivost, stejně jako na extenzivní bezobslužný provoz.

Bezkonkurenční systém automatizace v sériové výrobě

Nové 5osé kompaktní svislé obráběcí centrum Okuma MU-S600V je připraveno pro sestavování do výrobních celků, v nichž přesouvá autonomně obrobky z jedné výrobní jednotky na druhou bez jakéhokoliv vnějšího zásahu nebo potřeby dodatečného vybavení. Sestava dvou strojů se dvěma roboty je ukázkou toho, jak systematicky rozšiřovat potenciál pro bezobslužnou výrobu. Na vstupu  robot vybere součásti z palety bez ohledu na to, zda jsou uspořádány v jedné vrstvě s rastrem nebo volně položené na hladké paletě. Integrovaný kamerový systém řídí robota přesně a rozezná polohu a orientaci komponentů. Tento systém výrazně zrychluje přeseřízení mezi různými obrobky.

Pro automatizaci malosériové výroby si Okuma do jubilejního roku připravila kombinace svých inovovaných strojů s automatizačními systémy dalších světových výrobců. Příkladem může být nejčastěji prodávané soustružnické centrum Okuma LB3000 EXII-MYW. Pro flexibilní automatizaci a zvýšení využití obráběcích strojů je nově nabízeno ve spojení s robotickým systémem ABB MT5. Robotizovaná buňka umožňuje efektivní výrobu s častým střídáním výrobků v malých dávkách s  procesní integrací obrábění z obou stran. Pro zajištění přesné detekce a spolehlivé manipulace s obrobkem je robot vybaven sofistikovaným vizuálním systémem.
Pro usnadnění přípravy výroby automatizovaných pracovišť byl Sofware Turn-Assist 200 GUI integrován do řídicího systému Okuma OSP. Operátoři proto mohou robota programovat přímo prostřednictvím řídicího sytému Okuma.



Ve svém jubilejním roce 120letého výročí nezapomněla Okuma ani na své zákazníky orientované na produkční výrobní techniku kusové a maloseriové výroby. Pro ně připravila inovace řad Genos pro soustružnické operace i v oblasti obráběcích center.
Mezi ně patří integrace motorů do vřeten soustružnických center Okuma Genos L2000 a L3000 stejně jako nové 5osé centrum Okuma Genos M460V-5AX.
Přejeme Okumě její úspěšné pokračování na náročné cestě své 120leté historie.

 
Publikováno: 30. 1. 2018 | Počet zobrazení: 1642 článek mě zaujal 366
Zaujal Vás tento článek?
Ano