hnv murr

V Plzni se nevyrábí jen pivo

Technologický seminář pro své zákazníky uspořádala 9. listopadu i plzeňská společnost Hofmeister, nabízející komplexní technologie pro obrábění. Portfolio zahrnuje řadu produktů, ale těžiště tvoří především nástroje pro třískové obrábění, včetně těch speciálních, a upínací přípravky.

 

Česká rodinná strojírenská firma, jejíž éra podnikání se datuje rokem 1990,  má dnes 120 zaměstnanců a prolíná se v ní historie s nejmodernější technikou. Kromě strojů a nástrojů pro hi-tech či speciální aplikace jsou v jejím sídle k vidění i krásné ukázky retro techniky v podobě historických vozidel či strojů.

Vlastní vývoj zajišťují všechny generace
První část zákaznických dnů byla zasvěcena tématu vývoje a konstrukce produktů, jejichž výrobou se firma zabývá, které prezentovali šéf vývoje a výzkumu Jiří Syrovátka a jeho kolega Petr Šrachta. Vlastní vývojová sekce působí ve firmě od roku 2007, tedy už rovných 10 let, a za tu dobu se stala její významnou součástí a nemalé investice firmy směřovaly právě do této oblasti. To pomohlo firmě nejen udržet krok s požadavky doby, ale vytvořit a úspěšně uvést na trh i řadu vlastních řešení a produktů, které významně pomohly posílit její konkurenceschopnost ve vysoce náročném strojírenském prostředí. V dnešní podobě čítá tým tohoto oddělení 7 zaměstnanců a představuje kombinaci tvořivých lidí různého zaměření od konstrukce po programování, i věkových kategorií od ostřílených veteránů z praxe, jejichž věk už překročil sedmdesátku (kdo říká, že pracovníci v důchodovém věku už nemohou být užiteční?) až po zástupce nejmladší generace, kteří mají v rodném listě 80. a 90. léta na sklonku minulého století.
Aplikace, pro něž vyvíjí tato sekce řešení, byly ovlivněny často nástupem nových technologií a materiálů, kdy se firma setkávala s novými požadavky nejen na speciální řezné nástroje, ale i možnosti jejich optimálního využití. Materiály jako kompozity nabízejí mnohé výhody, ale jsou náročné na zpracování.
Jiří Syrovátka přiblížil nový trend mikroobrábění na výrobě speciálních řezných nástrojů pomocí laserového mikroobrábění na principu ablace materiálu. K tomu využívá laser, umožňující pomocí 7osého obrábění vytvářet na řezné hraně nástroje např. různé mikrostruktury či rastry, nebo speciální design utvařeče třísky apod. Další vývojový směr se zaměřuje na tzv. hybridní řezné nástroje z uhlíkových komponentů. Produkty vytvořené s jejich využitím mohou být až 4x lehčí než jejich ekvivalent v tradiční kovové podobě, ale přitom nabídnout stejnou tuhost jako u oceli, a navíc mají i tlumicí účinky.

Nový partner: Kouzelníci s tlakem
Na semináři se představily i produkty japonské firmy Kosmek, kterou bude Hofmeister nyní nově na českém trhu zastupovat. S profilem firmy, která kromě upínacích systémů svými aktivitami zasahuje i do oblasti robotiky, i řadou jejích unikátních řešení, seznámil účastníky obchodní ředitel Wolfgang Herrnhofer. Zdůraznil, že Kosmek jako jeden z mála výrobců zahrnuje svými produkty celý automatizační řetězec. Přednosti komponent této značky představil účastníkům Petr Štípek, šéf oddělení technické přípravy výroby (TPV) na příkladu návrhu a realizace upínacích přípravků obrobků a rotačních spojek. Téměř každý upínací přípravek, mezi něž patří např. hydraulické nízkotlaké upínače, pneumatické přidržovače, senzory detekce, upínky a mnoho dalších prvků zabezpečujících ergonomické uchycení obrobku do přípravku a zamezení jeho uvolnění, je nyní nově navrhován s prvky společnosti Kosmek, která je mj. i držitelem patentovaného řešení z oblasti nízkotlaké hydrauliky. Řešení umožňuje inteligentní kombinací hydraulických a mechanických konstrukčních prvků (mechanického zámku) dosáhnout zvýšené upínací síly pomocí vysokovýkonné pneumatiky. Ta využívá relativně nízkých tlaků (do 10 bar) i pro stroje, vyžadující jinak podporu vysokotlakých rozvodů (jako je např. RoboDrill firmy Fanuc), a s využitím nízkotlaké hydrauliky s tlakem do 70 bar umožňuje nabízet aplikace i pro stroje, které nemají vlastní agregát pro vysokotlakou hydrauliku. Díky technologii High Power nabízející až 7násobné posílení upínací síly si tak vystačí pro upínací systémy s tlakem do 70 bar i tam, kde konkurenční řešení vyžadují jinak běžně tlak 200-250 bar. Nevyžaduje žádný zesilovač tlaku (booster), a tuto pneumatiku lze navíc použít i tam, kde není možné vůbec používat hydraulický olej. Jeden z příkladů demonstroval, že díky jednodušší konstrukci (místo 19 prvků používaných u konkurenčních řešení používá jen 13) jsou konstrukční náklady o pětinu nižší. Výhodou tohoto řešení je výrazná úspora zdrojů, kdy není nutno investovat do drahé hydrauliky. Díky menším komponentům se vejde do přípravku  více kusů a tím se zproduktivní proces obrábění. Firma garantuje u všech svých komponent milion cyklů bez nutnosti údržby.

Průkopníci moderny i ctitelé tradic
Na zákaznických dnech představila svá zařízení pro aditivní výrobu i partnerská firma Misan v podobě strojů Concept Laser pro 3D tisk z kovových prášků, které prezentoval specialista Misanu pro tyto systémy Jan Hudec.
Své novinky představila i značka OSG, s níž firma Hofmeister dlouhodobě spolupracuje. Její sortiment a aktivity na českém trhu přiblížil účastníkům akce obchodní ředitel českého zastoupení firmy Lubomír Vít. Tento japonský výrobce řezných nástrojů, vyráběných dokonce na precizních dedikovaných strojích vlastní konstrukce, je specialistou v oblasti závitníků, fréz a vrtáků, k nimž přibyly jako další položka v portfoliu i plátkové obráběcí nástroje.
Ovšem nebyly to jen nástroje, které byly v říjnu u Hofmeisterů k vidění. Organizátoři se snažili odborný program účastníkům zpestřit i netradičními prvky a těmi byla díky vášni majitelů firmy pro historická vozidla přehlídka raritních auto- a motoveteránů, dokumentujících technický um a řemeslnou dovednost našich předků. Skvělým způsobem tak bylo ukázáno propojení světa moderních technologií s historií techniky, která dnešním strojírenským novinkám předcházela. Právě zástupci hi-tech strojů své doby, které mají v Plzni dlouhou tradici, jsou moderní pokračovatelé renomé českého strojírenství.

 
Publikováno: 30. 1. 2018 | Počet zobrazení: 1676 článek mě zaujal 332
Zaujal Vás tento článek?
Ano