hnv murr

Převratná změna systému IO-Link

Stroje a zařízení s přístroji s rozhraním IO-Link lze nyní uvést do provozu rychleji než dříve. Společnost Murrelektronik nabízí jako první z výrobců funkci IODD on board, umožňující postupovat při integraci přístrojů s rozhraním IO-Link způsobem plug & play.

 

Soubor IODD (IO Device Description) popisuje senzory a akční členy komunikující protokolem IO-Link. Obsahuje identifikační údaje, parametry a jejich hodnoty, provozní a diagnostické údaje, komunikační vlastnosti a další detaily týkající se jednotlivého přístroje.
V nových sběrnicových modulech řad MVK Metal a Impact67 jsou v souboru GSD (Generic Station Desription), definujícím jejich komunikační vlastnosti, začleněny soubory IODD příslušející přístrojům s rozhraním IO-Link od spolupracujících výrobců. Jsou-li tyto přístroje, např. senzory nebo ventilové terminály s rozhraním IO-Link, součástí instalace na stroji, lze je s použitím údajů ze souboru GSD snadno začlenit do řídicího systému. Předtím bylo nutné každý nový modul IO-Link Master jednotlivě začlenit do řídicího softwaru - a to mohlo trvat poměrně dlouhou dobu... Bylo-li např. třeba připojit větší počet identických senzorů, musel být s každým přístrojem připojovaným k síti celý postup opakován. Šlo o proces časově náročný a náchylný k chybám.
Nyní, s IODD on board, se modul IO-Link Master zkonfiguruje z řídicího systému - a je nastaveno. Jde o ukázkové použití techniky plug & play v praxi.
Jinou zajímavou vlastností těchto nových modulů je možnost začlenit přístroje s rozhraním IO-Link cestou asynchronního přístupu. Touto funkcí disponuje také nový modul Cube67 IO-Link Master. Všechny nové moduly Murrelektronik s rozhraním IO-Link odpovídají specifikaci IO-Link 1.1 a jsou opatřeny porty IO-Link Class A a Class B.

Komunikační systém IO-Link
Je od roku 2006 používán jako nástroj umožňující rychle a hospodárně integrovat inteligentní přístroje zapojené standardním způsobem do elektrických rozvodů na strojích a strojních celcích.
Systém IO-Link převádí analogový signál na číslicový přímo v senzoru. Číslicové signály lze dále vést levnými standardními kabely bez stínění. Při náhradě senzorů s rozhraním IO-Link senzory téhož typu není třeba senzory znovu parametrizovat.

Více na: www.murrelektronik.cz

 
Publikováno: 30. 1. 2018 | Počet zobrazení: 1623 článek mě zaujal 362
Zaujal Vás tento článek?
Ano