hnv murr

Robotická „uklízečka” pro fotovoltaické panely

Další přírůstek do řady svých specializovaných zařízení na údržbu a čištění skleněných konstrukcí a fotovoltaiky uvedla firma HyCleaner. Jde o poloautomatický čisticí systém Black Solar.

 
Čisticí stroj může být použit na různých fotovoltaických zařízeních s maximálním úhlem sklonu 35° v závislosti na stavu a stupni znečištění. Je řízen prostřednictvím rádiového dálkového ovládání, což umožňuje přesný provoz a manipulaci bez jakékoli fyzické námahy obsluhy stroje. Zaručuje tak rovněž bezpečné pracovní podmínky: díky rádiovému dálkovému ovládání není nutné vstupovat na střechu nebo na citlivé fotovoltaické moduly. Oproti běžné údržbě s využitím lidského personálu nabízí zařízení na čištění fotovoltaických panelů vysokou efektivitu a rychlost - v závislosti na instalaci činí jeho výkon mezi 400 a 800 m2 za hodinu.
Hnací podložky jsou vyrobeny z protiskluzového materiálu a zaručují optimální přilnavost. Je-li to nutné, je možné stroj dodatečně zajistit pomocí lana, což nenarušuje funkci a provoz zařízení. Black Solar má sedm upevňovacích bodů, které umožňují flexibilní práci. Zařízení dokáže snadno překonat i mezery jako údržbové chodníky apod. až do šířky 30 cm. Povrchové zatížení celé čisticí jednotky je výrazně nižší než povolené zatížení sněhem a větrem klasifikované pro fotovoltaické panely.
 
Publikováno: 27. 11. 2017 | Počet zobrazení: 2276 článek mě zaujal 279
Zaujal Vás tento článek?
Ano