hnv murr

Nové obráběcí centrum TOS VARNSDORF

Společnost TOS VARNSDORF každoročně přichází na trh obráběcích strojů s novinkami ve své nabídce. Ani letos tento trend neopustila, když v polovině března na setkání s obchodními zástupci představila ve světové premiéře svůj nejnovější  výrobek - multifunkční horizontální obráběcí centrum WHT 110 C.

 

Poté bylo nové obráběcí centrum nejzajímavější ukázkou na tradičním červnovém Zákaznickém dnu TOSday. Při obou představeních byly pozvaným hostům předváděny technologické možnosti stroje při technologiích frézování, vrtání, vyvrtávání (vše z vřetena i z frézovací hlavy) a karuselování. A právě tento stroj bude exponátem na veletrhu EMO 2017 v německém Hannoveru.
Obráběcí centrum WHT 110 C je prvním členem nově koncipované řady obráběcích strojů WHT 110 / 130 (C). Je to horizontální obráběcí stroj vhodný pro nejnáročnější operace, které vyžadují přesné vrtání, řezání závitů, karuselování nebo frézovaní. Stroje řady WHT jsou nabízeny v mnoha variantách, z nichž ty univerzálnější jsou obráběcí centra. Obráběcí centrum WHT uspokojí potřeby i těch nejnáročnějších aplikací v takových odvětvích, jako jsou letecký průmysl, energetika, zemní práce, ropný průmysl a obecné strojírenství.
Nové multifunkční stroje jsou vhodné pro kusovou i sériovou výrobu. Jsou to krytované frézovací a vyvrtávací stroje s uspořádáním loží do tvaru T s příčně přestavitelným otočným stolem, resp. paletou, nebo karuselovacím stolem a podélně přestavitelným stojanem. Stroj je koncipován do kompaktního celku, ve kterém je integrováno i třískové hospodářství a oběh chladicí kapaliny. V základním provedení má stroj 5 plně řízených os a CNC řízené otáčky vřetena s možností jeho úhlového polohování. Standardně je řízen řídicím systémem HEIDENHAIN iTNC 530 HSCI (nebo TNC 640) a vybaven AC digitálními servopohony pro náhon posuvů a AC digitálním pohonem vřetena Siemens. V případě požadavku zákazníka je možné stroj vyzbrojit i jiným řídicím systémem (např. Sinumerik 840 D SL atd.). Stroj je nabízen v „levém“ provedení, tj. s vřeteníkem po levé ruce obsluhy (při pohledu ze stanoviště obsluhy do místa obrábění).

Vývoj podle potřeb zákazníků
Nová řada obráběcích strojů a center byla vyvinuta na základě požadavků zákazníků pro moderní výrobu. Po takřka šestiletém vývoji, který tedy zahrnoval vývoj vřeteníkových jednotek, rámu a aplikaci přídavných zařízení, přicházejí na trh technicky skutečně unikátní stroje, jež svým výkonem, multifunkčností, komfortem pro obsluhu a jedinečným designem představují významnou přidanou hodnotu pro zákazníky. Stroje WHT 110 / 130 (C) jsou pozoruhodné především takovými vlastnostmi, jako jsou výkon, univerzálnost, multifunkčnost, snadná obsluha a servis a integrace konceptu Industry 4.0.
Svým pracovním výkonem, který zahrnuje pracovní rychlosti až 40 m/min, otáčky výsuvného vřetena 6 000 ot/min, instalovaný výkon 31 kW, a je dále ještě umocněn litinovým rámem, instalovaným lineárním vedením a tepelnou kompenzací rámu, je stroj předurčený pro opravdu výkonné a přitom přesné obrábění.
Velmi významnou roli v přínosnosti stroje hraje jeho univerzálnost. Je to dáno velkou variabilitou konfigurace os, typu a provedení stolu (nebo palet), aplikací systémů výměny nástrojů, frézovacích hlav a výběrem dalšího příslušenství, což umožňuje dokonale přizpůsobit stroj požadavkům zákazníka.
Užitná hodnota stroje se dále zvyšuje jeho multifunkčností. Je možné ho vybavit dvěma typy vřeteníkových jednotek, různými frézovacími hlavami, včetně soustružnických držáků a karuselovacím provedením stolu (nebo palety) tak, aby stroj umožňoval plnohodnotné frézovací a soustružnické užití.
Dnes je přirozenou vlastností každého úspěšného obráběcího stroje jeho snadná obsluha a servis. Pracoviště obsluhy je vybaveno ergonomicky řešeným panelem pro obsluhu, včetně přenosného ručního ovládání a ofukovací pistole. Stroj je přizpůsoben pro snadnou demontáž krytů v oblasti stojanu a podél ukotvení rámu stroje, umožňuje jedinečnou kombinaci komfortní obsluhy a údržby.
Aktuálním trendem ve zvyšování přidané hodnoty obráběcích strojů je integrace konceptu Industry 4.0. U obráběcích center WHT 110 / 130 (C) je to řešeno použitím speciálně vyvinutého programového prostředí TOS Control. Toto nově vyvinuté programové prostředí (výsledek vlastního vývoje) v sobě integruje jak klasický řídicí systém stroje, tak další přídavné funkce ve formě aplikací, jež dále rozšiřují využití stroje a umožnují jeho plnou integraci v rámci konceptu Industry 4.0.

Komfortní prostředí TOS Control
Základem celé koncepce je programové prostředí TOS Control, které funguje jako dashboard, na němž jsou všechny funkce lehce dostupné ve formě ikon. Samozřejmostí je integrace původního řídicího systému, který je základem pro ovládání stroje a figuruje zde jako aplikace.
Všechny nové funkce stroje jsou zaměřeny na zvyšování komfortu obsluhy v těsné interakci se strojem, dále pak na zvyšování efektivity výrobního procesu prostřednictvím optimalizace nastavení stroje a využitím přídavných zařízení, např. pro nezávislé měření polohy.
V oblasti zvyšování komfortu obsluhy jsou navrženy aplikace pro sledování aktuálních parametrů stroje (jeho nastavení, funkce os, pozice aktuálního NC programu a hlášení stroje), systém je doplněn také integrací IP kamer pro sledování pracovního prostoru a okolí stroje. Dále obsahuje prostředí pro snadné prohlížení a tvorbu vlastních poznámek, např. v dokumentaci pro užití stroje a ve výrobních výkresech.
Pro zvyšování produktivity výrobního procesu jsou nyní aktivní dvě aplikace. Jedna dokáže interaktivně navrhovat vhodné parametry pro obrábění na základě zadaných technologických požadavků a druhá spolu s interakcí přídavného nezávislého odměřování umožňuje změření vyráběného obrobku přímo na stroji. Právě nezávislost odměřování umožňuje v praxi nahrazení samostatného souřadnicového stroje a zajišťuje užití stroje pro plnohodnotnou kontrolu rozměrů a geometrické přesnosti vyráběného obrobku.  
Otevřenost tohoto konceptu umožňuje jeho další rozvoj, již nyní se připravují další aplikace pro podporu vzdáleného řízení a plánování práce na stroji, jeho nastavení (parametrové optimalizaci) a přenastavení technologických parametrů pro zvýšení efektivity práce stroje při obrábění. Další oblastí je vzdálené plánování a řízení práce na stroji (např. DNC řízení).
Nová řada strojů WHT 110 / 130 (C) bude systémem TOS Control vybavena standardně. Tudíž schopnost integrace s konceptem Industry 4.0 bude standardní vlastností. Nicméně už nyní mají stroje ohromný potenciál v podobě instalované funkce užití stroje jako souřadnicového měřicího stroje (CMM) – systém plnohodnotného in-procesního měření nezávislým odměřováním umožňuje dosáhnout požadované přesnosti výrobků a při tom eliminovat náklady a čas na transport obrobku a jeho změření na externím pracovišti.
Platforma na bázi prostředí TOS Control s instalovanými aplikacemi tak umožňuje plnou integraci v rámci konceptu Industry 4.0 a napojení sledovaných a získaných dat na další články v řetězci výrobního procesu. Zejména se jedná o možnost vzdáleného řízení stroje, užití stroje pro kontrolu a měření obrobků a korekci technických parametrů pro optimalizaci při obrábění.
Zájem obchodních zástupců a hostů o stroj WHT 110 C již při jeho prvním předvedení a na Zákaznickém dnu, stejně tak doposavad získané objednávky, to vše dokazuje, že jde o zdařilý koncept a potenciálně úspěšný stroj. Prezentace na veletrhu EMO je dalším logickým krokem na cestě při aplikaci aktuálních trendů v obrábění kovů.
V těchto dnech byla zahájena montáž větší a výkonnější verze předváděného exponátu. Na přelomu roku bude postaven a odzkoušen první kus obráběcího centra WHT 130 C, novinky chystané na rok 2018.

www.tosvarnsdorf.com

 
Publikováno: 31. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1592 článek mě zaujal 354
Zaujal Vás tento článek?
Ano