hnv murr

Analytici vidí ekonomický vývoj optimisticky, ale varují před riziky

Světová ekonomika letos zrychlí tempo růstu na 3,5 % a příští rok poroste ještě o něco rychleji. Předpokládá to Mezinárodní měnový fond (IMF - International Monetary Fund) v aktualizaci Světového ekonomického výhledu, zveřejněné předposlední červencový týden.

 

IMF v nových datech potvrdil globální předpovědi své jarní prognózy, ale s korekcemi ekonomik jednotlivých regionů. Oproti původním odhadům např. zlepšil výhledy růstu v zemích eurozóny, ale na druhou stranu zhoršil své predikce pro USA. Odhad celkového světového růstu za loňský rok fond mírně zvýšil na 3,2 % (o 0,1 % z původních 3,1 %) s tím, že vyspělé ekonomiky by měly podle odhadu analytiků IMF letos zrychlit celkově růst na 2 % z loňských 1,7 %, a výkon rozvíjejících se tržních ekonomik se rovněž zlepší na 4,6 %. „Oživení globálního růstu, které jsme předpovídali v dubnu, je nyní na pevnějším základě, už nemáme žádnou pochybnost, že světová ekonomika nabrala na síle," komentoval nejnovější výhled hlavní ekonom IMF Maurice Obstfeld. Předpověď pro příští rok zůstává na hodnotě 3,6% růstu.

Evropa a asijské velmoci na vzestupu, USA a Británie zpomalují
Vývoj v hlavních oblastech světa se však bude ubírat různým tempem. Zatímco pro Kanadu své prognózy IMF mírně zlepšil, v případě USA snížil letošní předpověď o 0,2 procentního bodu na 2,1 % a stejné tempo předpovídá pro Spojené státy i pro následující rok 2018 (oproti dubnové prognóze 2,5 %). Své aktualizace zdůvodňuje ústupem od původního předpokladu, že vláda Donalda Trumpa podpoří ekonomický růst zvýšenými rozpočtovými výdaji, přičemž ve skutečnosti nové odhady reagují na slabý loňský výkon americké ekonomiky 1,6 %.
Zatímco v případě USA jsou analytici nyní opatrnější, Eurozóna si naopak podle nich povede lépe, než IMF predikoval na jaře. Letos poroste téměř dvouprocentním tempem (1,9 %) proti dubnovému odhadu 1,7 % a také předpokládané zpomalení příští rok by mělo být mírnější, než se čekalo. Důvodem pro zlepšení odhadů pro země eura byl pro analytiky IMF překvapivě dobrý výkon hlavních západoevropských ekonomik v prvním čtvrtletí. Odhad pro letošní rok naproti tomu snížil pro Británii, jejíž ekonomika rostla v prvním čtvrtletí pomaleji, než se čekalo.
Polepšila si i asijská oblast - IMF mírně zlepšil předpovědi pro Japonsko a Čínu. Analytici ovšem připomínají v aktualizovaném výhledu i rizika, která by předpokládaný ekonomický vývoj ve světě mohla narušit. K nim počítají hlavně možné potíže v důsledku zpřísňování měnové politiky ve vyspělých zemích, pokračující rychlý růst úvěrů v Číně, který zvyšuje rizika pro finanční stabilitu, a také různé protekcionistické tendence a kroky a možné reakce na ně.

Lepší než se čekalo – i u nás
Přehodnocení svých odhadů ekonomického vývoje provedli i statističtí analytici z ČSÚ také u domácí ekonomiky. V posledních měsících se také dařilo české ekonomice, a to ještě lépe, než předpokládaly původní odhady, jak dokumentují statistické údaje, na čemž se podílela jednak silnější zahraniční poptávka, jednak rostoucí spotřeba českých domácností. ČSÚ zároveň zveřejnil revize předchozích let zahrnující změny vstupních zdrojů dat, zpřesnění dílčích odhadů a změny sektorového zařazení vybraných jednotek. Podle zpřesněného odhadu vzrostla česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 3 %, tzn. o desetinu procentního bodu více oproti odhadu ze začátku června. Český statistický úřad zároveň zlepšil i mezičtvrtletní růst hrubého domácího produktu (HDP), a to na 1,5 % z původních 1,3 %. Za celý loňský rok vzrostla podle zpřesněných nejnovějších údajů ekonomika o 2,5 % a za předchozí rok 2015 o 5,4 %, zatímco dosavadní data přitom uváděla růst o 0,2 % (pro loňský rok), resp. o 0,8 % nižší (v případě údajů za rok 2015).  /sp/

 
Publikováno: 2. 10. 2017 | Počet zobrazení: 2045 článek mě zaujal 402
Zaujal Vás tento článek?
Ano