hnv murr

Na větrníky může místo inspektorů lézt robot

Společnost GE Global Research vyvíjí technologii, která umožní rychlejší a spolehlivější nedestruktivní kontrolu větrných turbín. Inspekce by mohla probíhat pomocí testovacího robota.

 
V současné době jsou vizuálně větrné turbíny kontrolovány dvěma způsoby: buď inspektor z místa pod větrnou turbínou kontroluje masivní lopatky turbíny ze zhruba 100m vzdálenosti pomocí vysokovýkonného teleskopu, nebo se používají různé manipulační systémy, s jejichž pomocí technici na turbínu vystoupají.
Inženýři GE nyní ve spolupráci s ithackým výrobcem lezeckých strojů International Climbing Machines (ICM) zkoumají možnost detailní prohlídky větrné elektrárny pomocí dálkově ovládaného ​​robotického zařízení, které má bezdrátové videokamery s vysokým rozlišením umístěné na zádech. Tato technologie byla již otestována na větrné farmě v Texasu s pozitivními výsledky. Výhodou využití lezeckého zařízení oproti běžným metodám je také lepší odolnost vůči počasí, takže inspekce by již neměly být zpožděny kvůli špatným světelným podmínkám, dešti nebo sněhu.
„Motivací pro bližší kontrolu je získání přesnějšího obrazu o celkovém stavu lopatek větrných turbín. Z bezpečnostních důvodů by inspektor měl získat v reálném čase pohled na lopatky ze vzdálenosti menší než 10 m, což by umožnilo důkladnější prozkoumání a vyhodnocení jejich stavu a pomoci detekovat a zmírnit potenciální problémy ještě dříve než dojdou do kritické fáze," říká Waseem Faidi, manažer Laboratoře nedestruktivního testování společnosti GE Global Research.
Lezecký robot ICM poskytuje bližší pohled na lopatku turbíny, a může tak odhalit drobné vady pro potřeby opravy. Výzkumníci GE vyvíjejí technologii, která umožní inspektorům zkoumat také materiály rotorového listu a identifikovat potenciální problémy. Vyvíjejí např. mikrovlnný skener, který by mohl být namontován na robotickém vozidle, což by umožnilo dokonalejší zobrazení větrných listů. Použití mikrovlnných elektrod by dovolilo poskytnout více než jen povrchové zobrazení. Dovolí prohlédnout materiál listu a dříve indikovat jakékoliv strukturální poruchy. To vše bude znamenat rychlejší diagnostiku a opravu - minimalizuje riziko selhání nebo přerušení provozu turbíny.
Obdobný systém nabízí i americká firma Helical Robotics, která vyvinula řadu kolových, kamerou vybavených, lezeckých robotů HR-MP. Robot se pomocí magnetů přichytí na kovové vertikální ploše turbínové věže a poté pomocí rádiového dálkového ovládání vyšplhá vzhůru, aby získal lepší pohled na lopatky a další součásti. Některé typy robotů jsou ovládány pomocí kabelu. K dispozici jsou různé velikosti těchto zařízení, např. HR-MP20 představuje střední část rozsahu: robot o hmotnosti 19 kg může nést až 9 kg senzorů a dalšího vybavení a pohybovat se rychlostí až 13,6 m za minutu. Pět neodymových magnetů umožňuje přilnout k plochým i zakřiveným kovovým povrchům o průměru až 2,3 m. /kpit/
 
Publikováno: 1. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1530 článek mě zaujal 359
Zaujal Vás tento článek?
Ano