hnv murr

Spotřeba obráběcích strojů je opět na vzestupu

EMO jako hlavní světový veletrh kovoobrábění je nejvýznamnější platformou technických trendů a inovací ve výrobě. V jaké situaci budou výrobci a dodavatelé obráběcích strojů a nástrojového vybavení lákat do svých expozic návštěvníky na letošním ročníku, který proběhne v září v Hannoveru?

 

Strojírenství si vede z pohledu ekonomických dat vcelku příznivě. Podle mezinárodní statistiky organizátora veletrhu EMO, Svazu německých výrobců strojů a zařízení VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) představoval globální trh obráběcích strojů v roce 2016 objem 67,7 mld. eur, což odpovídá meziročně 3% poklesu. Oxford Economics, britský institut pro výzkum v oblasti hospodářství, očekává ale v roce 2017 už zlepšení situace a nárůst celosvětového společenského produktu o 2,6 %. Zatímco v předcházejícím roce dosahoval jeho nárůst jen 2,3 %, letos má průmyslová výroba stoupnout o 3,1 % a spotřeba obráběcích strojů až o 3,2 %. Evropa by se podle předpokladů analytiků se 4% nárůstem měla dostat opět na výsluní v oboru - země jižní Evropy, Itálie a Španělsko, ale i Francie, všechny velké evropské trhy s obráběcími stroji zůstávají podle VDW dále stabilními motory růstu. Svou spotřebu obráběcích strojů o 3,5 % by měla letos podle prognostiků zvýšit i Asie. Na tomto vzestupu by se měla svým předpokládaným 3,9% nárůstem investic do obráběcích strojů podílet Čína. Současně se očekává, že se opět zotaví trhy Asean. Spotřeba v Americe by se měla stabilizovat a po předchozím loňském poklesu by měl nastat mírný nárůst o 0,5 %.

Německý optimismus funguje i pro české výrobce
Analytici VDMA svou původní prognózu 1% nárůstu vývoje strojírenského trhu pro rok 2017 na základě příznivých dosavadních dat zlepšili na predikovaný 3% růst. V období od ledna do dubna zaznamenala výroba růst o 2,3 % ve srovnání s loňským rokem a objednávky přijaté v květnu letošního roku výrazně překonaly (o 17 % v reálných hodnotách) úroveň předchozího roku. Jen vývoz strojů z Německa do Číny se v prvních čtyřech měsících letošního roku zvýšil o 15 %. „Vše je nastaveno pro nový rozmach,“ konstatuje hlavní ekonom VDMA Dr. Ralph Wiechers.
I když situace je v turbulentní ekonomice stále velmi křehká, němečtí strojírenští výrobci vidí situaci optimisticky. Podle statistik VDMA se v květnu zakázky ze zahraničí zvýšily reálně ve srovnání s předchozím rokem o 23 %. Objednávky z partnerských zemí EU pokračují a předčily pozitivní trend v posledních měsících s nárůstem o 34 % - poprvé v letošním roce poptávka ze zemí mimo eurozónu představovala dvouciferný růst se zvýšením o 20 %. Domácí zakázky německých výrobců vykázaly v květnu příznivý 5% růst a během tříměsíčního období od března do května se příchozí objednávky v německém strojírenství zvýšily reálně ve srovnání s předchozím rokem o 4 %. Objednávky ze zahraničí vzrostly o 4 %, přičemž u zemí EU byl zaznamenán nárůst o 23 % a mimo eurozónu pak malý 1% pokles, u domácích zakázek naopak mírné 2% zvýšení.
Příznivé ekonomické klima a vývoj situace v evropském a zejména německém průmyslu se pozitivně odráží i v ČR. Daří se zejména výrobcům jemné mechaniky, výrobě pro letectví, elektrotechnickému průmyslu, dobře si vedou i některé oblasti strojírenství a kovovýroba. To se příznivě projevuje i ve spotřebě obráběcích strojů v ČR, která by podle Oxford Economics měla letos stoupnout o 2,3 %.

Ve znamení propojené výroby a postupných inovací
Tak jako většina významných veletržních akcí se i EMO snaží reagovat na vývoj a trendy v oboru. Letos proto staví do centra pozornosti vystavovatelů i návštěvníků zejména digitalizaci a spojité výrobní systémy pod heslem „Connecting systems for intelligent production“.
„Odborníci očekávají od propojené výroby kvantový skok ve zlepšování produktivity a konkurenceschopnosti uživatelů všech branží,“ uvedl při červnové tiskové konferenci v Praze k veletrhu EMO Christoph Miller, ředitel veletržního odboru ve Svazu VDW.
Příklady takovýchto opatření, tzv. best-practice představí i letošní EMO. Jsou zaměřeny zejména na menší a středně velké firmy, které zatím nezřídka narážejí na obtíže při realizaci kompletně automatizované a propojené Smart Factory, vzhledem k tomu, že moderní „chytrá“ továrna vyžaduje velké investice a z tohoto pohledu jsou podobné projekty realističtější spíše pro velké korporace. Odborníci proto doporučují přibližovat se Průmyslu 4.0 po menších krocích. Pro uživatele strojů vytváří přidanou hodnotu mnoho menších inovací, které zvyšují konkurenceschopnost výrobců zařízení.  

Chytré stroje vs. klasické: uplatnění najdou oboje
VDMA připravilo na EMO 2017 fórum, které nabízí řešení pro průmyslovou modernizaci s ohledem na provozní praxi. V rámci sekce „Inovační řešení pro Průmysl 4.0“ se představí mj. inteligentní upínací systémy a simulace pomocí v síti propojených nástrojů a výrobních procesů, automatizované měřicí buňky apod. Své zkušenosti představí na fóru řada renomovaných firem a technických univerzit. Mezi nimi např. Iscar, Sandvik, Gühring, Emuge, Fraunhofer IPA, Hochschule Bremen, TU Dortmund, Universität Bayreuth aj.
Nástroje jsou stále výkonnější a přesnější, což umožňuje i přesnější měření a testování, řada novinek je vyvíjena už přímo pro nasazení v inteligentních automatických systémech (rychlá automatická výměna výrazně zkracuje obráběcí časy), uplatňují se nové technologie. Např. při provádění oprav drahých nástrojů je možná integrace procesů aditivní výroby.
Nicméně i když hlavními diskusními tématy v branži výrobních technologií jsou v současné době digitalizace a digitální propojení, tak jak to vyjadřuje motto veletrhu, v poptávce mají klasické obráběcí stroje a výrobní systémy ještě stále převažující podíl. Takže i když se nyní stále více mluví o aditivní výrobě, digitálních továrnách apod., klasické obráběcí stroje ani výrobci nástrojů a vybavení pro ně se rozhodně nechystají odejít do penze.    /sp/

 
Publikováno: 1. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1791 článek mě zaujal 382
Zaujal Vás tento článek?
Ano