hnv murr

S financováním vybavení menších firem může pomoci Expanze

Pro malé a střední firmy připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou speciální podpůrný program Expanze. V rámci programu mohou firmy žádat o bezúročné úvěry a finanční příspěvky na úhradu úroků pro své investiční projekty realizované na území celé ČR (kromě hl. m. Prahy, na než se zvýhodnění nevztahuje).

 
Na program Expanze bude v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurence schopnost (OP PIK) vyčleněno celkově 8,8 mld. korun. Příjem žádostí odstartoval 1. června 2017 a žádosti se přijímají kontinuálně až do 31. 3. 2019. Do programu je zapojena řada finančních institucí: Moneta Money Bank, Česká spořitelna, ČSOB Leasing, Deutsche Leasing ČR, ERSTE leasing, Komerční banka, SG Equipment Finance ČR, UniCredit Leasing CZ a UniCreditbank ČR a SR, Mmpuls-Leasing-Austria, Oberbank AG pobočka ČR a Oberbank Leasing, chebská pobočka Raiffeisenbank im Stiftland eG, Sberbank CZ.
Program Expanze nabízí bezúročné úvěry, které budou malým a středním podnikatelům působícím v oblastech, jako je např. zpracovatelský průmysl a služby, poskytnuty na jejich investiční projekty (tj. hlavně pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku) až do výše 45 % způsobilých výdajů, tzn. úvěry v rozmezí 2 – 45 mil. Kč. Budou mít až 7letou splatnost s možností odkladu splátek jistiny až na 3,5 roku. Projekt však musí získat spolufinancování z komerčního úvěru na alespoň 20 % způsobilých výdajů.
Speciální zvýhodnění je nabízeno navíc pro firmy působící v místech s vysokou nezaměstnaností. Podnikatelé, kteří realizují své projekty v okresech s nadprůměrnou mírou nezaměstnanosti (např. severní Morava, severní Čechy, ale také města jako Kladno, Kutná Hora, Příbram, Tábor, Hodonín) budou moci navíc získat i finanční příspěvek k úhradě úroků u komerčního úvěru. Výše tohoto finančního příspěvku bude činit 7 % komerčního úvěru, max. 700 000 Kč.
„Program Expanze podnikatelům přináší řadu výhod. Nespornou předností oproti klasické formě podpory je např. jednoduchost a rychlost vyřízení žádosti, tj. zisku finančních prostředků na realizovaný projekt, dlouhodobost a stabilita programu. Podnikatel se tak může spolehnout, že až zvýhodněné financování bude potřebovat, bude ho mít k dispozici,“ říká Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky.
 
Publikováno: 31. 8. 2017 | Počet zobrazení: 1518 článek mě zaujal 346
Zaujal Vás tento článek?
Ano