hnv murr

Český průmyslový design sklízí světové úspěchy

Studio Martin Tvarůžek Design se může pochlubit významným mezinárodním oceněním: práce českého průmyslového designéra zaujala odbornou porotu soutěže Red Dot Award, a tak prestižní ocenění Red Dot Award - Product Design 2017 ve strojírenské kategorii putovalo do Brna.

 

Martin Tvarůžek, absolvent Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti, Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a katedry designu ve Zlíně, se průmyslovému designu věnuje už od roku 1996. V posledních letech výrazně zazářil i na mezinárodní scéně. Letos se mu podařilo uspět v silné konkurenci v soutěži RedDot Award, která je označována také jako “designerský Oscar.” Přihlášených bylo 5500 výrobců z 54 zemí. Jednotlivé produkty ve 47 kategoriích posuzuje komise čtyř desítek expertů z celého světa.

Červený puntík pro červenobílý stroj...
Zisk ocenění českému designérovi získal projekt návrhu obráběcího stroje TOS FRU pro TOS Kuřim v kategorii strojírenství. Toto obráběcí centrum umožňuje opracovat technologicky náročné a objemné součásti, jako jsou parní turbíny, lopatky Kaplanových turbín, lodní motory nebo součásti letadel při minimální manipulaci s obrobkem. Tím se výrazně zkracuje celkový čas obrábění i u velmi složitých součástí. Vysoká produktivita stroje odráží jeho konstrukční řešení. Základním znakem stroje je pojezdový portál, který umožňuje plné využití pracovního prostoru stolu. Unikátní konstrukce s pojezdovým portálem umožňuje proces soustružení i frézování. Multifunkčnost, která je jednou z hlavních konkurenčních výhod na světových trzích, je doplněna portfoliem automaticky výměnných vřetenových hlav. Interiér prostorné kabiny operátora, která je vybavena vertikálním posuvem, poskytuje obsluze vysoký komfort i bezpečnost.

... a ještě jeden další
Projekt pro TOS Kuřim není ale prvním oceněním Martina Tvarůžka a jeho designérského studia v renomované soutěži. Cenu ve stejné kategorii obdržel jako vůbec první Čech v historii poprvé v roce 2015 za design horizontálního obráběcího a frézovacího stroje FCW150 NC, jehož výrobcem je Škoda Machine Tool. Vítězný projekt byl vytvořen na základě inovačního auditu pracovní stanice, který se týkal technického vybavení, bezpečnosti, uživatelských a funkčních aspektů. Cílem inovace bylo vytvořit nový estetický design, který by zaujal nejmodernějším technickým řešením, nabízející vyšší uživatelský komfort a snadný přístup k servisním bodům stroje.

Průmysl si práce designérů cení
Také Svaz průmyslu a dopravy ČR vidí v průmyslovém designu velký potenciál pro český průmysl. Designové řešení podtrhuje kvalitu výroby a řeší její praktičnost, životnost či nákladovost. Díky kvalitnímu designu strojírenského centra může např. dojít k úspoře energie, zrychlení výrobního procesu či snížení nemocnosti zaměstnanců, kteří stroj obsluhují, konstatuje se v blahopřání českému designérovi k prestižnímu ocenění.
„Strojírenský průmysl má v ČR silnou tradici a chytrý průmyslový design zvyšuje jeho konkurenceschopnost a kvalitu. Design nabízí firmám možnost, jak se odlišit od konkurence a zvýšit přidanou hodnotu u svých výrobků, a věřím, že právě design by se v budoucnu mohl stát silnou komparativní výhodou českého průmyslu. Aby firmy v mezinárodní konkurenci obstály, musí produkty neustále inovovat a zvyšovat jejich přidanou hodnotu. Průmyslový design je jednou z možností, jak se firmy mohou rozvíjet,“ uvedl viceprezident SP ČR Radek Špicar.
A jak vidí roli designu samotný Martin Tvarůžek? „Design je komplexní péčí o produkt a integrujícím prvkem vývojového projektu. S ohledem na tento fakt jsem při tvorbě designu stroje, který byl uveden na trh na podzim roku 2016, vycházel z poznatků a kritérií, jež jsme stanovili v úvodní analytické fázi projektu. Patří mezi ně ergonomie, funkční a uživatelské aspekty produktu a v neposlední řadě také jeho ambice. Mojí úlohou proto bylo vytvořit design obráběcího centra, který odrazí výjimečné postavení TOS FRU v portfoliu výrobce a v kontextu současných strojů na světových trzích zákazníka zaujme nejen svými technickými parametry.“ /ja/

 
Publikováno: 31. 8. 2017 | Počet zobrazení: 1541 článek mě zaujal 359
Zaujal Vás tento článek?
Ano