hnv murr

Botoponožky jsou odolnější než turistická obuv

Vypadají trochu legračně a také nejsou zrovna ideální pro formální oficiální příležitosti, ale každopádně poskytují nohám lepší ochranu, než leckterá obuv. Speciální ponožky švýcarské firmy Barefoot Company jsou vyrobeny z materiálu, který je pevnější než ocel.

 
Hitem poslední doby, který si našel příznivce mezi vyznavači chůze naboso a adrenalinových sportů, je minimalistická lehká obuv, kterou v různých podobách začala nabízet už i řada specializovaných firem, zejména z řad výrobců sportovní obuvi. K posledním inovacím v této oblasti patří nový unikátní druh obuvi s rodným listem ze země Helvétského kříže. Spíše než o lehkou obuv, jde však v případě novinky s označením FYF (zkratka pro slogan Free Your Feet - neboli „osvoboďte své nohy“), o speciální ponožky s tvrzenou podrážkou. Inspirací pro ně mohly být klidně superpevné ochranné rukavice, které se již běžně používají např. v průmyslu či v zemědělství při práci s ostrými materiály, kde hrozí riziko pořezání. FYF jsou v podstatě to samé, ale určené pro nohy. Společné však mají to, že stejně jako zmíněné neproříznutelné rukavice jsou vyrobeny z vysoce odolného materiálu. V tomto případě jde o speciálně upravený typ vlny (která je ovšem činí mnohem těžší než běžné ponožky) proložené materiálem Dyneema (pokud vám připomíná firmu vyrábějící neprůstřelné balistické vesty, jste na správné adrese). Tento materiál má v tahu 15krát vyšší pevnost než pletená ocel a je rovněž vysoce odolný proti oděru, UV záření, chemicky inertní, hydrofobní, flexibilní a neuvěřitelně lehký. Má také vysokou teplotní vodivost, tzn., že dobře odvádí teplo. To je ideální právě pro použití v aplikacích nošených na těle (na rukou, na trupu či na nohou), protože se může ohýbat a výrobky z něj zůstávají pružné. Což platí samozřejmě i o speciálních ponožkách, které poskytují stejné pohodlí jako ty běžné, ale navíc poskytují ochranu před ostrými předměty, jako jsou větve, trny, střepy nebo kameny.
Nejde o první bezpečnostní ponožky vyvinuté firmou Barefoot Company. FYF jsou vlastně vývojovou fází předcházejícího produktu Swiss Protection Sock - úvodního výrobku firmy, vytvořeného ze směsi kevlaru, polyesteru a s laminovanými chodidly - vlastně podrážkami z PVC. Nové modely vylepšují tento projekt přídavkem Dyneemy, materiálu, který má vlastnosti, jež jsou vhodnější pro obuvní aplikace.
Ponožky FYF zatím ještě nejsou připraveny k oficiálnímu uvedení, ale firmě se již podařilo získat v kampani na zahájení jejich výroby potřebné finanční prostředky, a nedojde-li k nějakým komplikacím, k výrobě prvních sérií by mohlo dojít už letos na podzim.
 
Publikováno: 2. 8. 2017 | Počet zobrazení: 2615 článek mě zaujal 413
Zaujal Vás tento článek?
Ano