hnv murr

Hydraulické oleje na ropné bázi s velmi vysokým viskozitním indexem

Hydraulické kapaliny používané v  hydrostatických a hydrodynamických mechanismech představují z hlediska aplikací jeden z nejvýznamnějších segmentů průmyslových maziv. Jde o kapaliny používané zejména pro přenos sil v hydraulických systémech, často však jde rovněž o oleje aplikované při mazání nezatížených ozubených převodů a ložisek, v praxi často známé pod pojmem oběhové oleje.

 

Je zřejmé, že u těchto kapalin se vyžaduje vysoký viskozitní index, minimální stlačitelnost, dobrá odlučivost vzduchu a nízká pěnivost, spolehlivá mazací schopnost a snášenlivost se všemi konstrukčními materiály včetně materiálů těsnících, používaných v hydraulických systémech, ložiskových uzlech apod.

Hydraulické oleje na ropné bázi typu ZS
Konvenční hydraulické oleje typu ZS standardu ISO 6743/4 HM, DIN 51524/2 HLP představují řadu vysoce výkonných protioděrových hydraulických kapalin dostupných ve viskozitních rozsazích ISO VG 10 až 150. Vyvážená formulace těchto olejů je navržena pro všechny typy systémů provozovaných za velmi obtížných podmínek, např. u hydraulických válců obráběcích strojů, vstřikovacích lisů a jiných průmyslových nebo mobilních zařízení (viz obr.). Tyto kapaliny lze použít i v mnoha jiných aplikacích, kde se volí použití univerzálního vysoce výkonného protioděrového oleje: nezatížené převody, kluzná a valivá ložiska, vzduchové kompresory, servomotory a řídicí systémy vybavené jemnou filtrací. Vyhovují obvykle požadovaným specifikacím výrobců zařízení Vickers, Cincinnati Milacron, Denison, Battenfeld, Rexroth Bosch, Bihler a další.
Hydraulické oleje typu ZS se vyznačují silnou ochranou proti opotřebení zajišťující maximální životnost zařízení, vynikají termickou stabilitou, zabraňují tvorbě úsad a kalů i při vysokých teplotách. Tyto oleje mají rovněž dobrou deemulgační schopnost umožňující oddělení vody v případě výskytu vody v okruhu a vyznačují se výbornou antikorozní ochranou. Řada těchto olejů pod označením AF („Ash Free“) se rovněž vyrábí s formulací oleje bez obsahu popela.
Hydraulické protioděrové oleje na ropné bázi typu ZS s vysokým viskozitním indexem
Řada hydraulických olejů pod označením ZS ve viskozitních rozsazích ISO VG 15 až 100 představuje hydraulické kapaliny doporučené pro všechny typy hydraulických systémů provozovaných při vysokých tlacích (dle doporučení výrobců čerpadel) a vysokých teplotách (až 80 °C v tepelně namáhaných uzlech). Tyto oleje zajišťují snadný start i při nízkých teplotách (-30 °C) a spolehlivý provoz během celého ročního období u stavebních a zemědělských mechanismů, v námořnictví, dopravě a jiných průmyslových aplikacích. Hydraulické oleje EQUIVIS ZS splňující nároky výše zmíněných výrobců zařízení se vyznačují výbornou protipěnivostní a odvzdušňovací schopností užitím komponentů neobsahujících křemík. Oleje splňují standardy vysokotlakých hydraulických kapalin ISO 6743/4 HV a DIN 51524 HVLP.
Označení typu D specifikace DIN 51524 HVLP-D představuje speciální formulaci hydraulické kapaliny s detergentní aditivací, jež zajišťuje vysokou provozní spolehlivost i v případě nepříznivých provozních podmínek, zejména při zvýšeném množství vody a mechanických nečistot (hydraulické výtahy, tvářecí lisy, mobilní technika...).
Hydraulické oleje na ropné bázi typu HE s velmi vysokým viskozitním indexem a vysokou smykovou stabilitou
Řada hydraulických olejů pod označením HE představuje hydraulické kapaliny s velmi vysokou účinností ve viskozitních rozsazích ISO VG 32, 46 a 68. Formulace těchto olejů je na základě vybraných ropných základových olejů s moderní aditivací, jež překonává výkonový standard ISO 6743/4 HV a DIN 51524 HVLP. Tyto hydraulické kapaliny vynikají velmi vysokým viskozitním indexem hodnoty 185 a jsou vyvinuty za účelem optimalizace výkonu a spolehlivosti hydraulických systémů ve srovnání s konvenčními HM (viskozitní index 100) a HV (viskozitní index 155) oleji.
Viskozitní a smyková stabilita odpovídající velmi vysokému viskozitnímu indexu umožňují vytvoření velmi pevného a silného mazacího filmu, což umožňuje zvýšenou protioděrovou ochranu a účinnost zařízení během celého servisního intervalu kapaliny. Zesílené protipěnivostní vlastnosti a účinná odlučivost vzduchu těchto HE kapalin minimalizují obsah vzduchu v kapalině a zamezují vzniku kavitačních problémů. Zesílená tepelná a hydrolytická stabilita pak podporují optimální ochranu součástí (včetně velmi účinné antikorozní ochrany) hydraulického systému v kritických provozních podmínkách a zabraňují tvorbě úsad v olejovém okruhu. Velmi vysoká oxidační stabilita HE kapalin prodlužuje servisní interval výměny oleje, čímž se dosahuje nižších nákladů na údržbu. Přehled základních technických parametrů je uveden v tabulce.

Ing. Pavel Růžička, Ph.D., TOTAL ČR

 
Publikováno: 2. 8. 2017 | Počet zobrazení: 2236 článek mě zaujal 402
Zaujal Vás tento článek?
Ano