Aimtec hnv murr

Polymer v ložiskovém průmyslu

Skupina SKF má ve výrobním programu hlavně oblast výrobků z ložiskové oceli a řešení polymerových těsnění. Méně známa je skutečnost, že se mnoho let věnuje také vývoji výrobků z polymerů.

 

SKF vyvinula širokou škálu polymerů a kompozitů pro výrobu hospodárných řešení, např. polymerové díly valivých ložisek. Polymerová klec má jedinečné vlastnosti, které přispívají k dlouhé provozní trvanlivosti, mezi které patří nízká hmotnost a hlučnost, dobré kluzné vlastnosti ve spojení s nízkým třením, minimální opotřebení, vysoká odolnost proti korozi a vynikající vlastnosti za podmínek nouzového chodu. K výhodám polymerů patří možnost navrhovat složité geometrie klece spolu s rychlým vstřikováním velkého objemu roztaveného materiálu v jednom pracovním kroku.
Klece pro prostředí s vysokou teplotou či s agresivními médii vyrábí SKF většinou z chemicky odolného polyéteréterketonu (PEEK) zesíleného vlákny. Klece PEEK jsou používány v automobilovém průmyslu, v ložiskách pro šroubové kompresory, využívající čpavek jako chladivo, nebo pro zařízení na odstraňování kyselých plynů. Prosadily se ale také ve velkých ložiskách SKF Nautilus pro větrnou energetiku nebo ve Formuli 1.
Polymerové klece pro standardní aplikace jsou vyráběny z polokrystalického polyamidu (PA) zesíleného skelnými vlákny, která zvyšují mechanickou pevnost a tuhost polymerní matrice. Jsou používány např. v kuličkových ložiskách a kuličkových ložiskách s kosoúhlým stykem, ve válečkových, jehlových a kuželíkových ložiskách a toroidních ložiskách CARB.
Pro kolejová vozidla jsou klece ložiskových jednotek s kuželíkovými ložisky SKF (TBU) vyráběny z vysoce pevného polyamidu, který zlepšuje jejich odolnost proti rázovému zatížení. K tomu je používán rozpěrný kroužek z polyamidu, zesíleného vlákny s vysokou tuhostí a odolností proti tečení a stlačení, který zabraňuje vzniku stykové koroze v případě oddálení čela vnitřního kroužku TBU od opěrného kroužku, jež je vyvoláno průhybem nápravy.
Thomas Krause, SKF

 
Publikováno: 1. 8. 2017 | Počet zobrazení: 1649 článek mě zaujal 379
Zaujal Vás tento článek?
Ano