hnv murr

MSV 2017 pod praporem čtvrté průmyslové revoluce

Na brněnském výstavišti začaly přípravy na vrcholnou událost roku - mezinárodní strojírenský veletrh. Letošní ročník bude posledním, jehož datování začíná číslicí 5 a největší průmyslová akce v ČR a středoevropském regionu se tak již chystá na přechod do šesté dekády své historie. Proběhne od 9. do 13. října společně s veletrhy ENVITECH a Transport a Logistika. Ústředním tématem bude opět Průmysl 4.0.

 

Pořadatelé chtějí navázat na velmi úspěšný poslední ročník, který si prohlédlo více než 84 tisíc návštěvníků z 52 zemí. Pavilony výstaviště byly vyprodány už několik měsíců předem a MSV 2016 se stal naší největší průmyslovou přehlídkou od vypuknutí ekonomické krize. Zúčastnilo se jej 1704 vystavujících firem z 34 zemí. Polovina vystavovatelů a bezmála desetina návštěvníků přijela ze zahraničí. Podle agentury Ipsos, která v průběhu veletrhu pravidelně zjišťuje názory účastníků, v roce 2016 podíl spokojených vystavovatelů vzrostl na 84 % a podíl spokojených návštěvníků dosáhl dokonce 86 %, což jsou nejlepší výsledky za posledních 5 let. Účastníci velmi oceňují vysokou odbornou úroveň veletrhu a také přítomnost významných firem v oboru.

Nové trendy v průmyslu i logistika a životní prostředí
Vysoký zájem o účast se očekává i letos, kdy pokračuje ekonomický růst. MSV 2017 akcentuje atraktivní témata jako automatizaci, robotizaci a digitalizaci průmyslové výroby, zavádění technologií pro ochranu životního prostředí nebo moderní řešení pro dopravu a logistiku. Již potřetí se tak na MSV zaměří pozornost na nové trendy průmyslové výroby. Průmysl 4.0 přináší inteligentní komunikaci průmyslových zařízení napříč dodavatelskými a výrobními řetězci, což úzce souvisí také se zefektivněním dopravy a logistiky. Souběžně s MSV proběhne v areálu brněnského Výstaviště i bienální veletrh Transport a Logistika, který se letos uskuteční již poosmé a ukáže novinky v oborech, které na MSV přímo navazují. Do druhého ročníku zároveň vstoupí mezinárodní veletrh technologií pro ochranu životního prostředí ENVITECH, který představí technologie pro čištění vody i vzduchu, moderní metody zpracování odpadů, technologie pro snižování ekologické zátěže v průmyslových provozech aj.
Struktura samotného MSV zůstává zachována a veletrh se opět člení do osmi oborů zastupujících všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Hlavním tématem bude průřezový projekt Automatizace - prezentace měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniky napříč všemi obory. Chystají se také specializované výstavní akce zviditelňující 3D tisk, robotizaci nebo spolupráci průmyslu a vysokých škol (Transfer technologií a inovací). Součástí veletrhu opět bude soutěž Zlatá medaile MSV o nejlepší inovativní exponáty a rozsáhlý odborný doprovodný program.

Asijská show pokračuje, štafetu přebírá Indie
„Řada vystavovatelů si už v předstihu objednala výstavní plochu a opět se očekává větší účast firem z Asie. Velmi úspěšnou rozsáhlou prezentaci Číny v loňském roce - na kterou naváže i nyní účast několika desítek čínských firem, které chtějí dále rozvíjet byznys na středoevropském trhu - vystřídá letos v roli partnerské země další asijská ekonomická velmoc: Indie,” říká ředitel MSV Jiří Rousek.
Ta je po Číně i druhým nejdůležitějším obchodním partnerem ČR ze skupiny zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika). Indie, která má šanci stát se ve střednědobém horizontu třetí největší ekonomikou světa (podle Global Finance Magazine jde o ekonomiku s největším růstovým potenciálem), patří k velmi důležitým obchodním partnerům a je jednou z prioritních zemí v rámci Exportní strategie ČR 2012 - 2020. Tamní modernizace a rozvoj vytvářejí zajímavé příležitosti i pro české firmy. Kromě Škody Auto v Indii investovaly např. společnosti Bonatrans, Likos a další, které mají kapitálové účasti v indických výrobních firmách. Vzájemný obchod přesahuje ročně částku 1,5 mld. USD. Výhodou je, že ČR má v Indii velmi dobré jméno zásluhou dřívějších dodávek investičních zařízení a celků. K perspektivním oblastem pro české firmy na indickém trhu patří dopravní infrastruktura, energetika, vodohospodářství, strojírenství, důlní technika, potravinářská zařízení a „nové obory“, jako bio- a nanotechnologie.
Indickou účast bude zajišťovat agentura EEPC (Engineering Export Promotion Council), která sdružuje více než 14 000 indických převážně malých a středních firem. Indičtí organizátoři plánují společnou expozici s účastí více než stovky vystavovatelů z oblasti plastikářského, automobilového průmyslu, těžkého strojírenství, výroby oceli, automatizace, ale i informačních technologií. Prezentace Indie bude zaměřena také na podporu získávání investic.
Veletrhu se zúčastní i oficiální indická vládní delegace a proběhne také Česko-indická hospodářská konference na podporu vzájemného obchodu a další tematicky zaměřené firemní workshopy.

 
Publikováno: 25. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1845 článek mě zaujal 395
Zaujal Vás tento článek?
Ano