hnv murr

Jarní ofenzíva českých strojařů

S jarem se probouzí k životu nejen příroda, ale jak se zdá, i ambice českých výrobců obráběcích strojů. Své zásadní novinky představily v krátkém časovém rozpětí na přelomu března a dubna hned dvě významné firmy: TOS Varnsdorf a Kovosvit MAS.

 

V obou případech jde o významné posílení jejích nabídky, stroje zcela nové koncepce, které vám podrobněji představíme v následujícím vydání TechMagazínu, nyní nabízíme aspoň krátké „preview“ uvedených novinek.

TOS Varnsdorf: WHT 110 (C) - světový unikát s výsuvným vřetenem
První překvapení si pro své zákazníky připravila společnost TOS Varnsdorf v podobě oficiální premiéry zcela nového multifunkčního horizontálního obráběcího centra WHT 110 (C). Toto zařízení je určené pro nejnáročnější operace, které vyžadují přesné vrtání, řezání závitů, karuselování nebo frézovaní. Je prvním členem nově koncipované série „multi-tasking“ obráběcích strojů řady WHT 110 / 130 (C) vhodných pro kusovou i sériovou výrobu. Tyto stroje mohou být koncipovány jako obráběcí centra s širokou škálou přídavných zařízení a doplňků, jenž uspokojí potřeby i těch nejnáročnějších aplikací v odvětvích, jako jsou letecký průmysl, energetika, zemní práce, ropný průmysl a obecné strojírenství.
Nový, vysoce výkonný horizontální, vyvrtávací, obráběcí stroj WHT 110 o max. rozměrech 3000 x 2000 x 2500 mm je nabízen se dvěma typy centrálních vřeteníků: varianta s 4000 ot.min-1, 28 kW, 1200 Nm a varianta s 6000 ot.min-1, 31 kW a 1375 Nm. Novinka umožňuje vysokou rychlost posuvů v osách X, Y, Z, nabízenou ve dvou provedeních: 25 000 a 40 000 mm/min. Vysokou stabilitu stroje a preciznost obráběcích operací zajišťují základní díly rámu vyrobené z nejkvalitnější šedé litiny a lineární vedení v osách X, Y, Z dodávající novému obráběcímu stroji vysokou přesnost a tuhost vedení při velmi nízkém koeficientu tření. K dispozici je široký sortiment upínacích zařízení, rotační stůl s nosností až 6000 kg, karuselovací stůl s Ø 1600 mm a 320 ot.min-1, a až čtyři automaticky vyměnitelné palety.
To, co ze stroje činí světový unikát svého druhu, je hlavně patentovaný systém vysokoobrátkového výsuvného vřetena, jaký zatím nenabízí žádný z konkurenčních výrobců. Výsledek několikaleté intenzivní práce vlastního vývoje ve spolupráci s výzkumníky z ČVUT v Praze a dalšími specialisty, nabízí parametry, které byste u konkurence hledali marně. Měly by být jedním z trumfů nové generace varnsdorfských obráběcích strojů této kategorie.
Pomyslnou třešničkou na dortu je i nový design, vytvořený ve spolupráci s plzeňskou Západočeskou univerzitou, který by se měl stát poznávací značkou nové řady obráběcích center.

Kovosvit MAS: WeldPrint 5AX, průkopník nového segmentu
Kovosvit MAS si světovou premiéru svého hybridního obráběcího stroje s označením WeldPrint 5AX načasoval na zákaznický den pořádaný 5. dubna. Jde o zařízení, kterým firma vstupuje do zcela nového segmentu aditivní výroby, a podobně jako v případě severočeského TOSu i jihočeská novinka pochází z vlastního vývoje. Byla vytvořena ve spolupráci s univerzitními specialisty - konkrétně s firmou RTMS při ČVUT v Praze. Zařízení umožňuje hybridní výrobu kombinující operace obrábění a navařování kovu. Jde o první stroj v kategorii Hybrid Manufacturing vyvinutý plně v ČR. Nově vyvinutá technologie využívá, na rozdíl od většiny systémů používaných pro aditivní výrobu založených na laserovém spékání či navařování, modifikované svářečské technologie MIG/MAG (se zpětným řízením všech procesů). To činí stroj i výrobní proces výrazně levnějším než tradiční laserové alternativy. Podle výrobce může činit rozdíl v nákladech mezi cenou svářečského drátu (používaného v případě kovosvitské novinky) a speciálními práškovými kovy potřebnými pro konkurenční zařízení, až desítky procent. Náklady na dílce vytvořené technologií uplatněnou u stroje WeldPrint 5AX zhruba 25 - 30 % ceny nákladů laserových systémů, tzn., že české řešení může být až o 70 či 75 % úspornější! To otevírá cestu k aditivní výrobě i v těch segmentech či firmách, které si tuto technologii právě z důvodů vysokých pořizovacích a provozních nákladů nemohly dosud dovolit.
Zařízení koncepčně odvozené od 5osého vertikálního frézovacího stroje (jehož funkcionalitu rovněž poskytuje) umožňuje zpracovávat - vytvářet, svařovat i obrábět dílce do hmotnosti až 400 kg o maximálním Ø 520 mm a výškou dílce od upínací plochy 475 mm. Kombinované operace zajišťují souvisle řízená pohybová osa na straně vřetene a navařovací hlava se čtyřmi řízenými pohybovými osami na straně dílce. Stroj je ale možné používat i pro každý typ technologie, které v sobě kombinuje, zvlášť. A samostatně je využít třeba v čase, kdy právě firma nemá zakázky vyžadující aditivní výrobní proces. Stroj je řízen standardním NC kódem - v daném případě řídicím systémem Siemens NX.
I novinku v portfoliu Kovosvitu MAS odlišuje od dosavadních strojů této značky nový design v bílém provedení s prosvětlenými modrými prvky symbolizujícími elektřinu.
K prodeji bude stroj uvolněn v průběhu roku 2018, letos se výrobce soustředí na testování technologie na reálných aplikacích z průmyslu a zároveň hledá vhodné aplikace z řad svých zákazníků, pro které by mohl kooperačně vyrábět, přičemž již nyní se rýsuje řada obchodních příležitostí, v nichž může Kovosvit MAS s tímto strojem uspět.
/re/

 
Publikováno: 25. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1815 článek mě zaujal 386
Zaujal Vás tento článek?
Ano